Pogodak Varešanovića i loše suđenje Muse obilježili derbi

Izvještaj

U derbi susretu 13. kola Premijer lige BiH, Sarajevo golom Dala Varešanovića upisalo peti trijumf u sezoni.

08.10.2022. 19:23
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

Nakon četiri vezana meča bez pobjede, Sarajevo je napokon uspjelo osvojiti tri boda i to u derbi susretu sa Borcem. Bordo tim je u ovom meču bio lišen usluga šefa stručnog štaba Feđe Dudića, koji je zbog tri žuta kartona susret pratio sa tribina, pa je ekipu vodio njegov prvi pomoćnik Mustafa Kodro.

Sarajevo je bolje otvorilo meč i već u 3. minuti stiglo do prve stopostotne prilike u kojoj se našao Mersudin Ahmetović, ali njegov udarac sa desetak metara zaustavlja golman Borca, Bojan Pavlović. Šest minuta kasnije, čuvar mreže gostiju je još jednom bio siguran. Ivan Ikić, koji je u prvom poluvremenu igrao na poziciji desnog beka, uputio je centaršut prema Dalu Varešanoviću, ali njegov udarac glavom nije predstavljao veći problem za Pavlovića. Prvu priliku gosti su imali u 11. minuti, kada udarac Jove Lukića glavom, sjajnom reakcijom zaustavlja mladi Muhamed Šahinović. U 13. minuti pokušao je i Hamza Čataković, snažnim udarcem sa distance, ali Pavlović odbija njegov udarac u polje. U nastavku akcije, lopta dolazi do Varešanovića koji se također odlučio na dalekometni udarac, ali dosta neprecizno. Seriju uzbuđenja na startu utakmice zaključio je Piščević u 20. minuti, ali Šahinović je još jednom bio siguran.

Do odlaska na odmor nije bilo većih uzbuđenja sa obje strane, a jedino vrijedno pomena bio je pokušaj bivšeg igrača Sarajeva, Benjamina Tatara čiji je udarac iskosa sa pet metara izblokirao Andrej Đokanović.

Za razliku od prvog poluvremena, uvodne minute nastavka nisu donijele mnogo uzbuđenja, osim nepreciznog šuta Mirze Mustafića, sa preko 30 metara, na samom startu drugog poluvremena. A onda je u 58. minuti stigao trenutak odluke. Ulaskom mladog Irfana Ramića, Ikić je zauzeo svoje mjesto na desnom krilu, a već u prvom napadu to se pokazalo kao pun pogodak. Ikić je centrirao sa desne strane, a u šesnaestercu gostiju najbolje se snalazi Varešanović koji sa nekih 6-7 metara pogađa za veliko slavlje na tribinama.

Nakon vodećeg gola bordo tima, uslijedio je period nešto mirnije igre, a onda je u posljednjih 15 minuta Borac krenuo na sve ili ništa. Samu završnicu utakmice obilježilo je i tendenciozno suđenje glavnog arbitra, Matea Muse, koji je svojim odlukama unio dodatnu nervozu na terenu, ali i tribinama. Iako je Borac u tom finišu preuzeo konce igre u svoje ruke, prve prilike je ipak imalo Sarajevo. U 74. minuti, nakon jednog kornera za Borac, kontru Sarajeva je istrčao Asmir Suljić, koji je pretrčao s loptom pedesetak metara, a potom uposlio Adnana Džafića, ali njegov udarac blokira Andrić. Tri minute kasnije, Varešanović se izborio za jednu loptu na sredini terena, povukao je prema golu Borca, a potom šutirao sa preko 30 metara udaljenosti, ali Pavlović brani.

U istoj minuti, Borac je imao i najbolju priliku na utakmici. Ninković je šutirao sa 16 metara, Šahinović kratko odbio loptu koja dolazi do Tatara, ali se ovaj propisno obrukao, te je sa samo pet metara iz dosta povoljne pozicije šutirao preko gola. Do kraja meča vidjeli smo dosta varnica na terenu, ali i još dva pokušaja Borca, najprije preko Mrkajića u 84. minuti, koji šutira glavom preko gola, a potom i Popare u 90. minuti, ali njegov udarac, također glavom, u korner izbija sjajni Šahinović.

Sarajevo je tako napokon prekinulo niz loših rezultata, te se ponovo uključilo u borbu za vrh tabele.