ARHIVA: Rijeci šestica, Papetu desetka !!!

Arhiva

Na današnji dan, 14. februara 1982. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo Rijeku rezultatom 6:1.

14.02.2023. 14:50
Semir Zilić

...


Jesenji dio sezone 1981/82. ekipa Sarajeva je završila na slabom 13. mjestu. Nije to baš bila jesen za poželjeti, a najveći problem predstavljao je izostanak kapitena Safeta Sušića, koji je bio na odsluženju vojnog roka. Sarajevo je u jednom trenutku bilo na samom dnu tabele, pa je nakon više od četiri godine provedene na klupi bordo tima, Fuad Muzurović podnio ostavku, a na njegovo mjesto imenovan je Srboljub Markušević. Srbin dolazak na klupu nakratko je preporodio fudbalere Sarajeva, pa je bordo tim do kraja jeseni zaigrao nešto bolje, pobjegao iz opasne zone, a u posljednjem jesenjem kolu protiv Partizana, na teren se vratio Sušić.

Da će Papetov povratak na teren biti od presudnog značaja u proljetnoj polusezoni, pokazala je već prva utakmica nastavka prvenstva, kada je na Koševu gostovala Rijeka. Uprkos hladnom vremenu, na tribinama stadiona Koševo okupilo se preko 17.000 gledalaca, koji su mogli uživati u briljantnoj predstavi svog kapitena.

Ni težak i blatnjav teren, ni četrnaest mjeseci pauze, pa čak ni povreda zbog koje je propustio finiš priprema, nisu mogli zaustaviti Sušića tog dana, a on je svoju sjajnu partiju okrunio sa dva postignuta i tri namještena gola. Za svoju igru, koju su pored golova i asistencija, obilježili i karakteristični solo prodori, u stilu najboljih svjetskih slalomaša, Sušić je od većine sportskih novinara u državi ocijenjen najvišom mogućom ocjenom - deset.

Sušić postiže pogodak za 1:0

Samo sedam minuta igre bilo je dovoljno fudbalerima u bordo dresovima da po prvi put zatresu mrežu Riječana. Akciju Sarajeva započeo je Predrag Pašić, a nastavio Boban Božović, koji milimetarski preciznim pasom pronalazi usamljenog Sušića. Kapitenu bordo tima je preostao lakši dio zadatka, da sa nekih 7-8 metara ubaci loptu u praznu mrežu, za prvo veliko slavlje na tribinama. Samo osam minuta kasnije, prednost Sarajeva je bila udvostručena. Sušić je ovog puta u ulozi asistenta. Njegov centaršut sa desne strane pronašao je na drugoj stativi usamljenog Pašića. Krilni napadač bordo tima je primio loptu, a potom je uslijedila prava egzibicija za navijače. Paja se najprije poigrao sa gostujućim golmanom Lazovićem, a potom ga elegantno prebacio, pogodivši gornji dio njegovog gola za 2:0.

Razigrani fudbaleri Sarajeva su nastavili dominirati blatnjavim terenom koševskog stadiona, da bi nakon pola sata igre, u razmaku od samo dvije minute, riješili sve dileme oko pobjednika. Bila je to akcija koja je ličila na onu iz osme minute, s tim što je ovog puta Božović uposlio Pašića, a ovaj centaršutem pronašao usamljenog Sušića, koji bez mnogo oklijevanja, prije nego što je lopta i pala na zemlju, snažnim udarcem matira Lazovića za 3:0. Samo što se krenulo sa centra, mreža gostiju se ponovo zatresla. Sušić je bio u jednom od svojih mnogobrojnih prodora, a fudbalerima Rijeke nije preostalo ništa drugo, nego da ga zaustave prekršajem. Upravo je Sušić izveo slobodan udarac sa 25 metara, uposlivši Faruka Hadžibegića koji pogađa za 4:0.

Predrag Pašić postiže pogodak za 2:0

Sarajevo se nije zaustavilo ni poslije vodstva od 4:0, te je u 36. minuti stiglo do novog gola. Sušić se po treći put na utakmici našao u ulozi asistenta, a strijelac je ovog puta bio novajlija Muhidin Teskeredžić. Zvuk sudijske pištaljke, Slobodana Dimitrijevića, koji je stigao devet minuta kasnije, obradovao je gostujuće fudbalere, obzirom da je bilo samo pitanje vremena kada će Sarajevo stići i do šestog gola.

Međutim, ofanziva Sarajeva nije jenjavala ni nakon odmora. Šanse pred Lazovićevim golom su se redale kao na pokretnoj traci i pravo je čudo kako je u drugom poluvremenu Sarajevo postiglo samo jedan gol. Bilo je to u 56. minuti, kada je Teskeredžić svojim drugim golom na utakmici na najbolji mogući način okrunio svoj debi u bordo dresu. Tek u posljednjih deset minuta utakmice, fudbaleri Sarajeva su smanjili gas, pa jednu lošu reakciju domaće odbrane u 80. minuti koristi Nebojša Petrović koji pogađa za konačnih 6:1.

Ubjedljivom pobjedom nad Rijekom, Sarajevo je na najbolji mogući način najavilo blistavo proljeće u kojem se na kraju uspjelo probiti do četvrte pozicije na tabeli, obezbijedivši tako povratak na evropsku scenu i plasman u Kup UEFA.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.