ARHIVA: Remi na sablasno praznom Poljudu

Arhiva

Na današnji dan, 18. februara 1990. godine, Hajduk i Sarajevo su odigrali utakmicu bez golova, nakon čega je penal bod pripao domaćem timu.

18.02.2023. 13:33
Semir Zilić

...


Najtužnija utakmica prvog kola proljetnog dijela prvenstva 1989/90. definitivno je odigrana na splitskom Poljudu, gdje je bordo tim gostovao domaćem Hajduku. Razlog tome su bila dešavanja sa utakmice 15. kola, odigrane u novembru, kada je u Splitu gostovao beogradski Partizan. Zviždanje navijača tokom minute šutnje za poginule rudare u Aleksincu, kao i prekid utakmice zbog bakljade i utrčavanja u teren domaćih navijača, bili su povod disciplinskom sudu FSJ da kazni splitski klub sa dvije utakmice pred praznim tribinama. Kazna se prvobitno trebala odnositi na utakmice 20. i 22. kola, ali je nakon žalbe Hajduka, Komisija za žalbe FSJ smanjila kaznu na samo jednu utakmicu, onu protiv Sarajeva. Za naš klub, to je bila prva zvanična utakmica u historiji, koja je odigrana iza zatvorenih vrata.

Hajduk i Sarajevo su početak proljetne polusezone dočekali na suprotnim stranama tabele. Bordo tim je nakon jesenjih 19 kola zauzimao petnaestu poziciju, sa tek jednim bodom više u odnosu na pretposljednji Radnički, dok su bijeli vodili bitiku sa Partizanom za treću poziciju koja je vodila u Kup UEFA, ali samo pod uslovom da krovna kuća evropskog fudbala ublaži kaznu za Splićane. Naime, zbog nereda na utakmici Kupa UEFA protiv Marseillea, 1987. godine, Hajduk je bio izbačen iz evropskih takmičenja na dvije godine, a nakon što su upravo u sezoni 1989/90. odradili prvu od te dvije godine suspenzije, na Poljudu su se nadali da bi kazna mogla biti ublažena. Hajduk je u konačnici sezonu završio upravo na trećoj poziciji, ali je suspenzija UEFA-e ostala na snazi, pa su na nove evropske utakmice ipak morali čekati do jeseni 1991. godine.

Enver Lugušić interveniše ispred Slavena Bilića

U tužnoj atmosferi, pred sablasno praznim tribinama, na kojima su bila prisutna tek četiri redara i pedesetak službenih predstavnika oba kluba u svečanoj loži, odigrana je utakmica, kako je većina reportera izvjestila, bez žara. Umjesto uzavrele splitske atmosfere, Poljudom su odjekivali tek sudijski zvižduci, te pokoja dobacivanja dvojice trenera, Luke Peruzovića i Džemaludina Mušovića. Na prvo uzbuđenje čekalo se desetak minuta, kada je Aljoša Asanović krenuo prema golu Sarajeva, ali ga je lijevi bek Sarajeva Nudžein Geca najprije usporio povlačenjem za dres, a potom mu je uklizavanjem uspio oduzeti loptu. Splićani su žestoko protestvovali zbog odluke cetinjskog sudije Vase Vujovića koji je odbio dosuditi jedanaesterac u korist Hajduka, smatrajući da Geca nije napravio prekršaj za najstrožiju kaznu.

Sedam minuta kasnije, isti igrač je pokušao iz slobodnog udarca, ali je njegov snažan šut uspio zasutaviti Enver Lugušić izbacivši loptu u korner. Dobru priliku Hajduk je imao i u 28. minuti, kada je Alen Bokšić lijepo prošao po desnoj strani, a potom uposlio Čelića koji u padu šutira sa desetak metara, ali lopta odlazi visoko preko Lugušićevog gola.

Duel Aljoše Asanovića i Srđana Bajića

U drugom poluvremenu, Sarajevo je zaigralo dosta otvorenije, igra se uglavnom preselila na sredinu terena, a prvu ozbiljniju priliku naš tim je imao u 56. minuti. Tri igrača Sarajeva su krenula u kontranapad, ispred sebe su imali tek dvojicu odbrambenih igrača Hajduka, ali je Igor Lazić za trenutak oklijevao, što je iskoristio Slaven Bilić otklonivši opasnost od svog gola.

Najbolju priliku domaći tim je imao u 69. minuti. Hadžiabdić je šutirao sa vrha šesnaesterca, ali je odbrana Sarajeva izblokirala njegov pokušaj, nakon čega mu se ponovo odbila lopta. Desni bek Hajduka se ovog puta nije odlučio na udarac, nego je uposlio usamljenog Asanovića koji šutira sa deset metara, ali ravno u Lugušića. Lopta se potom odbila do Bernarda Barnjaka, ali je bivši napadač bordo tima loše reagovao, što koristi Vejsil Varupa koji izbija loptu u aut.

Duel Bernarda Barnjaka i Nudžeina Gece

Sarajevo je tokom cijelog drugog poluvremena svoje prilike tražilo iz kontranapada, a jedna takva stigla je u 73. minuti. Lazić je sjajno uposlio kapitena Bobana Božovića koji je ostao sam pred Pudarom, ali je sa samo sedam-osam metara promašio cijeli gol. Domaći fudbaleri su još jednom protestvovali, ovog puta kod pomoćnog sudije Boškovića, smatrajući da je Božović bio u nedozvoljenoj poziciji, ali je TV snimak pokazao da ovog puta nisu bili u pravu.

Do kraja susreta nije bilo većih uzbuđenja. Sarajevo se odlično branilo, a Hajduk jalovo napadao. Jedino vrijedno pomena iz finiša utakmice bio je novi sporni trenutak, kada su domaći ponovo tražili penal, ovog puta nakon starta Raičkovića nad Asanovićem, ali je Vujović i ovog puta samo odmahnuo rukom. Susret bez publike tako je okončan i bez golova, pa je o osvajaču jednog boda odlučivala penal serija.


Prve dvije serije donijele su četiri pogotka. Za Sarajevo su sa penala bili sigurni Miloš Nedić i Husref Musemić, dok su za Hajduk pogodili Bokšić i Čelić. Treća serija donijela je prednost Hajduku, obzirom da je Raičkovićev udarac zaustavila prečka, dok je Barnjak pogodio za 3:2. U četvrtoj seriji ponovo su bila precizna oba izvođača, Dane Kuprešanin za Sarajevo i Vučević za Hajduk, a prvi penal pete serije donio je i konačnu odluku o osvajaču jednog boda. Kapiten Sarajeva, Božović, potvrdio je ulogu tragičara utakmice. Nakon propuštene stopostotne šanse iz 73. minute, Božović je i posljednji penal za Sarajevo izveo veoma loše. Njegov udarac je završio visoko iznad prečke Pudarovog gola, što je značilo da će se Sarajevo iz Splita ipak vratiti praznih ruku.

Izvještaj, sastave, video i pet fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

0:1

PLBiH, 30. kolo
Dr. Milan Jelić, 04.05.2024.