ARHIVA: Jakovljevićev pogodak za bijeg sa dna

Arhiva

Na današnji dan, 22. februara 1987. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo tuzlansku Slobodu rezultatom 1:0.

22.02.2023. 13:00
Semir Zilić

...


Tokom cijele sezone 1986/87. paralelno su vođene dvije tabele. Ona koja je sve do njenog okončanja bila službena tabela, sa uključenim negativnim bodovima, te druga tabela, tabela po učinku, sa stvarnim brojem osvojenih bodova. Jedan od onih timova koji je strahovao zbog te službene tabele, bio je i tim sa Koševa. Naime, prema njoj, Sarajevo je prvi dio sezone okončalo na posljednjem mjestu, sa samo osam bodova na svom kontu.

Tabele nakon 17. kola

Uprkos posljednjoj poziciji, ekipa Sarajeva je proljetni dio sezone dočekala sa dosta optimizma. Bordo tim je na proljeće trebao biti jači za oporavljenog Bobana Božovića, koji je zbog povrede propustio veći dio jeseni, zatim Mirzu Kapetanovića koji se vratio sa odsluženja vojnog roka, te povratnika u klub Mehmeda Janjoša koji je prethodnu godinu proveo u španskom Herculesu. Sa znatno jačim sastavom na raspolaganju, trener Denijal Pirić je najavljivao da će Sarajevo u drugom dijelu sezone sigurno izboriti opstanak, bez obzira na to koja od dvije tabele bude važeća na kraju.

Prvo proljetno kolo, osamnaesto po redu, donijelo je duel dvije ekipe sa osamnaestih pozicija dvije tabele. Gledano po službenoj tabeli, posljednje je bilo Sarajevo, dok je na tabeli stvarnog učinka, posljednje mjesto zauzimala tuzlanska Sloboda, pa je ovaj meč očekivano izazvao veliku pažnju.

Milak, Lugušić, Radeljaš i Vukičević pred početak meča

Uprkos hladnom vremenu, te kiši i snijegu koji su se tokom cijele utakmice smjenjivali jedno za drugim, na tribinama koševskog stadiona okupilo se preko 5.000 navijača domaćeg tima, koji su svih 90 minuta davali vjetar u leđa svom timu.

Obje ekipe su u meč ušle dosta oprezno, čekajući grešku protivnika, a prvu priliku imali su gosti u 16. minuti, kada je udarac Smajlovića uspješno izblokirao desni bek Sarajeva, Ferid Radeljaš. S druge strane, domaći tim je svoju prvu pravu šansu uspio pretvoriti u vodeći pogodak. Igrala se 36. minuta susreta kada je Slaviša Vukičević izveo korner sa desne strane. Njegov centaršut je uspjela očistiti odbrana Slobode, ali samo privremeno, ozbirom da je lopta stigla do Bobana Božovića koji je bez mnogo oklijevanja sjajnim centaršutem uspio prebaciti sve igrače i pronaći na drugoj stativi Dragan Jakovljević. Krilni napadač Sarajeva je ostao potpuno usamljen, te je bez mnogo oklijevanja sa nekih 5-6 metara snažnim udarcem iz prve matirao Hadžića za veliko slavlje na tribinama.

Trenutak kada Jakovljević postiže pobjedonosni pogodak

Sarajevo je od tog trenutka zaigralo još opreznije, nastojeći da umrtvi igru, a gosti su četiri minute prije kraja imali najbolju priliku za izjednačenje. Blagojević se našao sam pred golom Sarajeva, ali je njegov udarac sa svega pet metara uspio zaustaviti sjajni Enver Lugušić, pa se na odmor otišlo sa vodstvom bordo tima.

U nastavku meča, težak i blatnjav teren otežavao je posao fudbalerima obje ekipe, pa osim nekoliko poluprilika gotovo da se nije desilo ništa vrijedno pomena. Najveće uzbuđenje dogodilo se u 60. minuti, kada je u šesnaestercu Sarajeva, poslije kontakta sa Nihadom Milakom pao napadač gostiju, Lukić. Fudbaleri u bijelim dresovima protestvovali su kod beogradskog sudije Jokića tražeći jedanaesterac, a najžustriji u tim protestima bio je Smajlović koji je dobio žuti karton.

Duel Blagojevića i Jaganjca

Rezultat iz prvog poluvremena se nije mijenjao do kraja meča, te je Sarajevo osvojilo zlata vrijedna dva boda, s kojima je uspjelo pobjeći sa zadnjeg mjesta na tabeli, prepustivši fenjer svom gradskom rivalu Željezničaru.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.