Sarajevo pregazilo Široki Brijeg na Pecari

Izvještaj

U posljednjem meču 21. kola m:tel Premijer lige BiH, ekipa Sarajeva je i više nego zasluženo stigla do ubjedljive pobjede na Pecari, rezultatom 3:1.

05.03.2023. 18:18
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

Nakon šokantnog poraza na startu proljetnog dijela polusezone, trener bordo tima Mirza Varešanović odlučio je napraviti čak pet promjena u početnoj postavi u odnosu na meč sa Zrinjskim, pa su se tako u prvih jedanaest našli Mulalić, Tomašević, Vrančić, Guliashvili i Čataković, a upravo su dvojica od njih petorice bili kreatori vodećeg gola bordo tima.

Fudbaleri i navijači Sarajeva nisu mogli zamisliti bolji početak utakmice. Već u 5. minuti, Mulalić je izveo aut sa desne strane, uposlivši Čatakovića koji sjajnim udarcem sa ivice šesnaesterca pogađa suprotne rašlje Josipovićevog gola za 0:1. Nakon početnog šoka zbog rano primljenog gola, sredinom prvog poluvremena bude se i domaći fudbaleri. Oni su u razmaku od samo dvije minute imali tri sjajne šanse. Prvo je udarac Lovrića izblokirao Tomašević, a potom je nakon kornera Muhamed Šahinović sjajnim intervencijama u dva navrata spasio svoju mrežu.

Novu veliku priliku Sarajevo je imalo u 23. minuti, kada se Čataković poigrao sa golmanom Širokog Brijega, a potom pokušao uposliti Almedina Ziljkića, ali je odbrana Širokog bila na visini zadatka. Sarajevo je do odlaska na odmor apsolutno kontrolisalo utakmicu, a golu gostiju prijetio je i Mario Vrančić iz slobodnog udarca, ali je Josipović bio siguran. A onda je u posljednjoj minuti prvog dijela, udvostručena prednost bordo tima. Ziljkić je lukavo izveo slobodan udarac sa 30 metara i pokušao uposliti Čatakovića, kojeg ruše u šesnaestercu domaćina, pa sudija Sivac pokazuje na bijelu tačku. Siguran sa penala bio je Ziljkić za 0:2.

U nastavku meču, Široki Brijeg je bezuspješno pokušavao preuzeti igru u svoju ruke. Lopta je uglavnom bila u posjedu domaćeg tima, ali je prilike stvaralo Sarajevo. Tako je najprije Čataković iskoristio jedan sjajan pas rezerviste Avramovskog, ali njegov udarac iskosa sa 15 metara odlazi tik pored Josipovićevog gola. U 61. minuti, Čataković je glavom spustio loptu do Guliashvilija koji šutira snažno iz prve, ali je stativa spasila domaćina.

Sve dileme oko pobjednika riješene su u 79. minuti, kada je Ziljkić sjajno istrčao jedan kontranapad bordo tima, a potom uposlio Renana Oliveiru kojem je preostao lakši dio posla da zatrese praznu mrežu Širokobriježana za 0:3. Samo dvije minute kasnije, nakon još jedne kontre, Ziljkić je bio sam pred golom Širokog Brijega, ali je Josipović zaustavio njegov udarac.

Tek u posljednjih pet minuta, domaći fudbaleri koriste opuštanje igrača Sarajeva, te preko Bagarića stvaraju dvije dobre prilike, da bi u 92. minuti došli i do počasnog pogotka. Jelić Balta je najprije izgubio loptu u svom šesnaestercu, a potom igrao rukom, pa sudija Sivac dosuđuje jedanaesterac, kojeg u počasni pogodak za svoj tim pretvara Bože Vukoja.

0:0

PLBiH, 26. kolo
Grbavica, 14.04.2024.