Gigović - Sarajevo 1:0

Izvještaj

Derbi susret 30. kola Premijer lige BiH obilježio je glavni akter večerašnje utakmice, Miloš Gigović iz Bosanske Gradiške.

07.05.2023. 21:34
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

Večerašnji derbi susret 30. kola između drugoplasiranog Borca i trećeplasiranog Sarajeva, još jednom je pokazao da se bh. fudbal već odavno vratio u svoje najmračnije dane. Dane domaćinskog suđenja, dane u kojima ljudi u crnom kroje rezultat i određuju sudbinu klubova i fudbalera.

Da će sudija iz Bosanske Gradiške biti glavni akter večerašnje utakmice, pokazalo se već u 5. minuti večerašnje utakmice, kada je propustio dosuditi očigledan jedanaesterac za bordo tim, nakon što je u šesnaestercu domaćina oboren Dal Varešanović. Tendeciozna arbitraža sudije iz Bosanske Gradiške, nastavljena je tokom cijelom prvog poluvremena, u kojem je svaki kontakt fudbalera Borca i Sarajeva, okarakterisao kao prekrašj u korist domaćeg tima, čak i kada je bilo evidentno da prekršaj ne postoji.

Ni ogroman vjetar u leđa, koji su fudbaleri Vinka Marinovića, već po tradiciji, imali i u večerašnjem susretu, domaćim igračima nije pomogao da ozbiljnije ugroze gol Belmina Dizdarevića, a prvu priliku na susretu imalo je Sarajevo u 38. minuti, kada se nakon prodora i ubacivanja Francisa Kyeremeha lopta odbila od Almedina Ziljkića, ali je domaći golman Ćetković uspio zaustaviti.

Kada je sudija iz Bosanske Gradiške već vidio da sviranje svakog mogućeg kontakta kao prekršaja u korist domaćeg tima, kao i prekidanje akcija bordo tima nepostojećim ofsajdima nije dovoljno, u 45. minuti je posegnuo za radikalnijim metodama, te je jedan čist start Muharema Trake okarakterisao kao prekršaj za žuti karton. Obzirom da je mladi stoper Sarajeva već ranije imao jedan karton, morao je napustiti igru, pa je Sarajevo u nastavku igralo sa igračem manje.

Ni brojčana prednost nije pomogla očajnim domaćim fudbalerima da dođu u priliku za postizanje pogotka, a ponovo je prvo zaprijetilo Sarajevo, u 67. minuti, kada nakon asistencije Vrančića, Kyeremeh bježi svojim čuvarima, a potom šutira sa dvadeset metara, ali lopta odlazi visoko preko gola. U narednoj minuti, konačno je i Borac uspio stvoriti jednu priliku. Blagajić je šutirao atraktivno, makazicama sa deset metara, ali njegov udarac završava na stativi Dizdarevićevog gola.

Osam minuta prije kraja, nakon što Gigović nije svirao jedan očigledan prekršaj nad Musom Muhammedom, došlo je do koškanja među igračima oba tima, a na kraju su najdeblji kraj izvukli trener Sarajeva, Mirza Varešanović i predstavnik kluba Mustafa Beridan, kojima je sudija iz Bosanske Gradiške pokazao put u svlačionicu.

Konačno, sav trud Gigovićevog tima, isplatio se u 88. minuti, kada jedan centaršut Aleksandra Subić u gol sprovodi Fedor Predragović.


0:0

PLBiH, 26. kolo
Grbavica, 14.04.2024.