ARHIVA: Barnjak ispunio obećanje dato pred derbi

Arhiva

Na današnji dan, 30. oktobra 1988. godine, Sarajevo je u 57. prvenstvenom derbiju, savladalo Željezničar na Koševu, rezultatom 2:0.

30.10.2023. 12:19
Semir Zilić

...


Nakon prilično lošeg starta sezone 1988/89., koji je između ostalog donio i promjenu na klupi bordo tima gdje je Džemaludin Mušović zamijenio Denijala Pirića, ekipa Sarajeva je znatno podigla formu. Uvezano je pet utakmica bez poraza, a dobar niz rezultata prekinut je u 11. kolu, kada je Sarajevo poraženo na gostovanju kod aktuelnog prvaka Jugoslavije, ekipe Crvene zvezde. Poraz na beogradskoj Marakani, na Koševu je vrlo brzo stavljen ad acta, jer je naredno kolo donosilo veliki derbi sarajevskih rivala i gostovanje Željezničara. I jedan i drugi tim, dočekali su ovaj meč bez prava na kiks. Sarajevo je nakon 11 odigranih kola bilo na 13. mjestu na tabeli sa 7 osvojenih bodova, dok su plavi sa Grbavice u istom periodu osvojili samo 4 boda, a od zadnjeg mjesta na tabeli, koje im je bilo namijenjeno po broju bodova, spašavala ih je jedino kazna koju je imao zenički Čelik, u vidu šest negativnih bodova.

Fudbaleri Sarajeva, ohrabreni dobrim partijama u posljednje vrijeme, uoči derbija su bili prilično uvjereni u trijumf nad gradskim rivalom, a najhrabriji u prognozi bio je napadač Bernard Barnjak, koji je dan prije utakmice, u karantinu dao kratku izjavu, kojom kao da je potpuno predvidio tok sutrašnjeg derbija. "Gol ću dati, a biće 2:0! Željezničar u ovom času ne može poremetiti ritam Koševa.".

Situacija iz prvog poluvremena, pred golom Željezničara

Susret sarajevskih ligaša, kao i obično ponudio je kvalitetan fudbal, a mnogo bolji na terenu bili su igrači u bordo dresovima. Za potpuni spektakl, nedostajalo je tek nešto više publike na tribinama olimpijskog stadiona, ali su loši vremenski uslovi i kiša koja je neprestano padala u glavnom gradu BiH, znatno utjecali na posjetu, pa je bilo prisutno tek nešto više od 12 hiljada navijača oba tima. Sarajevo je već od saog starta utakmice nametnulo svoj ritam igre, prisilivši goste sa Grbavice da se grčevito brane.

Prvu priliku na meču imao je Miloš Nedić u 10. minuti, kada nakon centaršuta Slaviše Vukičevića sa desne strane, glavom šutira preko gola Željezničara. Pokušao je potom i Nermin Vazda, ali njegov udarac iz gužve sa deset metara odlazi pored Škrbinog gola. Najbolju priliku, prije gola, imao je Dane Kuprešanin u 27. minuti, kada je ostao sam pred Škrbom, ali je veoma loše zahvatio loptu i ista odlazi u nepovrat.

Željezničar je u 37. minuti prvi put zaprijetio golu Sarajeva, ali udarac Bahtića glavom, nakon slobodnog udarca sa lijeve strane, odlazi pored gola. A onda u 40. minuti, eksplozija radosti bordo navijača. Bernard Barnjak je uposlio Vazdu, koji šutira iz okreta i pogađa stativu Škrbinog gola, a odbijenu loptu u mrežu posprema Kuprešanin za 1:0.

Slavlje fudbalera Sarajeva nakon drugog gola

U nastavku ista slika. Sarajevo napada, Željezničar se brani. Prvu priliku u drugom dijelu igre, bordo tim je imao u 50. minuti, kada nakon centaršuta Barnjaka, Igor Lazić silovito šutira sa peterca, ali njegov pokušaj zaustavlja prečka Škrbinog gola. Tri minute kasnije, Sarajevo stiže do drugog gola. Vukičević je izveo korner sa lijeve strane, a pored uspavane odbrane Željezničara, najviši u skoku je Barnjak, koji pogađa za 2:0.

Jedina opasna situacija pred golom Sarajeva, viđena je u 56. minuti, kada Simić šutira glavom, nakon centaršuta sa lijeve strane, ali je bio neprecizan, pa su tako plavi sa Grbavice susret završili bez ijednog šuta u okvir Lugušićevog gola. Posljednjih pola sata igre proteklo je u dominaciji Sarajeva, a samo je sreća spasila goste težeg poraza. Tako je bilo i u 67. minuti, kada je Lazić presjekao jedan napad Željezničara, nakon čega je Vukičević dugom loptom pronašao usamljenog Vazdu. Centarfor Sarajeva je najprije primio loptu na prsa, a potom atraktivnim lob udarcem pokušao prevariti Škrbu, ali se prečka još jednom ispriječila. Na odbijenu loptu natrčao je Lazić, ali se nije baš najbolje snašao, prebacivši cijeli gol, u situaciji kada ispred njega nije bilo nijednog igrača u plavim dresovima. Do kraja meča, prilike za treći gol propustili su još i Barnjak u 78. minuti, te Boban Božović, tri minute kasnije.



Izvještaj, sastave, fotografije i video snimak sa ove utakmice možete pogledati ovdje.