ARHIVA: Čobo se upisao u listu strijelaca

Arhiva

Na današnji dan, 10. novembra 1982. godine, Sarajevo je u sklopu osmine finala Kupa Maršala Tita savladalo skopski Rabotnički rezultatom 5:2.

10.11.2023. 12:45
Semir Zilić

...


Put ka svom drugom finalu Kupa Maršala Tita, u sezoni 1982/83., ekipa Sarajeva je započela gostujućom pobjedom u Kaknju protiv domaćeg Rudara, nakon čega je voljom žrijeba odlučeno da se u narednoj rundi susretne sa članom makedonske lige, skopskim Rabotničkim. Uprkos činjenici da je Sarajevo, kao jedan od najboljih timova Prve savezne lige, nasuprot sebe imalo člana trećeg ranga jugoslavenskog fudbala, opreza na Koševu nije manjkalo. Naime, Rabotnički je u prvom kolu Kupa eliminisao ljute rivala bordo tima, Željezničar, što je bio najbolji znak fudbalerima Srboljuba Markuševića da ovaj susret shvate maksimalno ozbiljno.

Uprkos lijepom i sunčanom danu u Sarajevu, činjenica da se meč igrao u srijedu u 12 sati, umnogome je utjecala na posjetu na tribinama koševskog stadiona, ali je oko 2.000 prisutnih gledalaca ipak moglo uživati u dobroj utakmici.

Safet Sušić postiže pogodak za 2:2

Iako su iz redova bordo tima najavljivali da ih Rabotnički neće iznenaditi, nakon uvodnih pola sata izgledalo je da bi gosti iz Skoplja mogli skinuti još jedan skalp sarajevskim ligašima. Već nakon osam minuta igre, Rabotnički je poveo. Bogojevski je šutirao sa desetak metara, a loptu odbijenu od stative u gol je pospremio Georgijevski. Nakon primljenog gola, Sarajevo je stvorilo nekoliko dobrih prilika igrača i kada je izgledalo da gol Rabotničkog visi u zraku, uslijedio je novi šok za domaće navijače. Petrovski je odlično proigrao Nateva koji izlazi sam pred gol i pogađa za 0:2.

Fudbaleri Sarajeva se ipak do odlaska na odmor bude, te uspijevaju poravnati rezultat. Preokret je najavio Boban Božović u 33. minuti, postigavši izuzetno lijep pogodak preciznim udarcem sa vrha šesnaesterca. Sedam minuta kasnije, Sarajevo je vratilo stvari na početak. Akciju bordo tima je započeo Slaviša Vukičević, a nastavio Želimir Vidović, čiji je prizeman centaršut na drugu stativu odlično ispratio kapiten Safet Sušić, koji se požrtvovano bacio prema lopti i vrhom kopačke je uspio skrenuti u mrežu Dimovskog za 2:2.

Faruk Hadžibegić postiže pogodak za 4:2

Na pauzi, trener Markušević je u igru poslao Mehmeda Janjoša i Muhidina Teskeredžića, a upravo mu se ovaj drugi odužio u 62. minuti kada postiže pogodak za 3:2. Samo dvije minute kasnije, riješene su sve dileme oko pobjednika. Skenderović je u svom šesnaestercu oborio Sušića, a siguran realizator najstrožije kazne bio je Faruk Hadžibegić.

Tačka na koševsku golijadu stavljena je šest minuta prije kraja, kada je splitski sudija Zekan po drugi put dosudio jedanaesterac za bordo tim. Umjesto Hadžibegića, loptu je ovog puta na bijelu tačku namjestio golman Sarajeva, Slobodan Janjuš, koji je snažno raspalio, prevarivši tako svog kolegu Dimovskog za konačnih 5:2 i ovjeru plasmana u četvrtfinale.

Izvještaj, sastave i četiri fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.