ARHIVA: Najveća prvoligaška pobjeda u historiji kluba

Arhiva

Na današnji dan, 21. novembra 1954. godine, Sarajevo je na Grbavici savladalo zagrebačku Lokomotivu sa rekordnih 8:0.

21.11.2023. 12:33
Semir Zilić

...


Nakon što je dvije sedmice ranije, Sarajevo ugostilo na zagrebački Dinamo i savladalo ga rezultatom 2:0, na red je došao i njihov gradski rival, tim Lokomotive. Slično kao i u ostalim utakmicama te jeseni, Sarajevo je svoje domaće utakmice igralo na Grbavici, željno očekujući povratak na svoje Koševo, gdje su radovi na rekonstrukciji stadiona ušli u svoju završnu fazu. Tim Miroslava Brozovića je nakon nešto lošijeg starta prvoligaške sezone, napokon počeo igrati po ukusu svojih navijača, te je do kraja jeseni Sarajevo napravilo sjajan niz rezultata, koji im je u konačnici obezbijedio plasman na trećem mjestu uoči zimske pauze, što je bio najbolji dotadašnji klupski rezultat.

Fudbalere Sarajeva i Lokomotive, na Grbavici je dočekalo izuzetno hladno vrijeme i teren prekriven snijegom, a budući da je Sarajevo imalo na raspolaganju crvenu loptu, koju je dobilo na poklon od Vese Bogdanovića iz Rija de Žaneira, beogradski sudija Barjaktarević je donio odluku da će se meč igrati sa tom loptom. Zimski uslovi očito su više pogodovali fudbalerima Sarajeva, koji su odigrali jednu od svojih najboljih partija te jeseni, krunisavši je sa čak osam pogodaka u mrežu Lokomotive.

Osman Jusufbegović u duelu sa odbranom gostiju

Domaći fudbaleri su od prvog sudijskog zvižduka silovito krenuli prema golu gostiju, a nakon nekoliko opasnih napada, u 12. minuti stigli i do vodstva. Mladen Stipić je prošao po desnom krilu, a potom uputio precizan centaršut prema visokom Osmanu Jusufbegoviću koji glavom pogađa gornji lijevi ugao Zrilićevog gola za 1:0. Samo šest minuta kasnije, prednost Sarajeva je udvostručena. Sa lijeve strane je centrirao Dobrivoje Živkov, a Nerćes Novo je glavom spustio ravno na nogu kapitena Franje Lovrića koji snažnim udarcem trese mrežu za 2:0. U 27. minuti, Sarajevo stiže i do trećeg gola. Anton Agošton je snažno šutirao sa dvadesetak metara, golman Zrilić samo kratko intervenisao, a najspretniji je bio Jusubegović koji postiže svoj drugi gol na utakmici.

Šest minuta kasnije, sudija Bajraktarević je dosudio jedanaesterac u korist Sarajeva, ali je udarac Ibrahima Biogradlića sa bijele tačke uspio zaustaviti Zrilić. Reviju golova u prvom poluvremenu zaključio je Mladen Stipić u 39. minuti, prekrasnim pogotkom iz slobodnog udarca, pa se na odmor otišlo sa visokom prednošću Sarajeva od 4:0.

Dobrivoje Živkov postiže pogodak za 7:0

Samo što je počelo drugo poluvrijeme, Sarajevo je stiglo do petog gola. Živkov je oboren u šesnaestercu gostiju, a umjesto Biogradlića, odgovornost je na sebe ovog puta preuzeo Stipić koji snažnim udarcem matira Zrilića za 5:0. Samo četiri minute kasnije, Bajraktarević je dosudio i treći jedanaesterac za Sarajevo, a siguran realizator ovog puta je bio Novo, koji je prevario Zrilića i pogodio za 6:0.

Uprkos visokom vodstvu i već ovjerenoj pobjedi, fudbaleri Sarajeva nisu prestajali sa napadima, a takav pristup igri donio je još dva gola u Zrilićevoj mreži. Sedmi gol je stigao u 70. minuti, nakon najljepše akcije u kojoj je učestvovao cijeli navalni red domaćeg tima, lopta je stigla do Živkova, koji preciznim udarcem sa desetak metara postiže pogodak. Konačan rezultat utakmice postavio je Mladen Stipić, deset minuta prije kraja, kada snažnim udarcem, uz pomoć prečke, postiže svoj treći gol na utakmici.

Sarajevo je tako stiglo do pobjede rekordnim rezultatom 8:0, što je bio najveći trijumf našeg tima u historiji Prve savezne lige, a ostao je i do danas zabilježen kao jedna od dvije najubjedljivije pobjede u prvoligaškim utakmicama. Druga je ostvarena nepunih pola stoljeća kasnije, tačnije 2001. godine, kada je Sarajevo u sklopu Premijer lige BiH, identičnim rezultatom na Koševu savladalo cazinsku Krajinu.

Izvještaj, sastave i osam fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.