ARHIVA: Musemić gurnuo Dinamo prema Drugoj ligi

Arhiva

Na današnji dan, 22. aprila 1984. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo zagrebački Dinamo rezultatom 1:0.

22.04.2024. 12:19
Semir Zilić

...


Dvadeset i sedmo kolo Prve savezne lige u sezoni 1983/84. donijelo je derbi susret dva bivša šampiona Jugoslavije, Sarajeva i Dinama. Međutim, nije to bio tipičan dvomeč ovih timova. Sarajevo i Dinamo su se za razliku od ranijih vremena, kada su igrali međusobne utakmice koje su odlučivale o plasmanu u samom vhu tabele, ovog puta susreli u direktnoj borbi za opstanak u društvu najboljih. Osam kola prije završetka prvenstva, Sarajevo i Dinamo su se, našli na diobi između 15. i 17. mjesta, sa 22 osvojena boda, koliko je imala i ljubljanska Olimpija, a ispod ove trojke bio je samo Čelik, sa jednim bodom manje. Stoga je bilo jasno da bi sve osim osvajanja bodova u ovom meču moglo značiti korak prema katastrofi za bilo koji od ova dva tim.

Samo pet kola ranije, situacija na tabeli je bila daleko povoljnija po ekipu Sarajeva. Bordo tim je nakon 21 odigranog kola zauzimao petu poziciju, sa samo dva boda zaostatka za Željezničarom i Rijekom, koji su se nalazili na pozicijama koje vode u Kup UEFA i u tom trenutku vjerovatno niko nije mogao ni u najcrnjim snovima predviđati da će Sarajevo samo četrdeset dana kasnije biti u grčevitoj borbi za opstanak. Ipak, upravo od susreta 22. kola i gostovanja na Grbavici, krenuo je niz loših rezultata. Sarajevo je doživjelo pet uzastopnih prvenstvenih poraza, a sve je začinjeno ispadanjem iz četvrtfinala Kup Maršala Tita, četiri dana uoči duela sa Dinamom, kada je splitski Hajduk na Koševu slavio sa ubjedljivih 0:4. Sarajevo se tako za samo mjesec dana, od borbe za plasman na evropsku scenu, moralo okrenuti borbi za opstanak, a serija loših rezultata ozbiljno je uzdrmala i poziciju Boška Antića na trenerskoj klupi, te se u medijima još prije utakmice sa Dinamom pojavila informacija da je uprava Sarajeva spremila zamjenu za Antića, u vidu njegovog prethodnika, Srboljuba Markuševića. Vjerovatno jedina pozitivna vijest, u moru loših, bila je pvoratak Faruka Hadžibegića sa služenja vojnog roka, pa se tako pouzdani defanzivac bordo tima, nakon punih 10 mjeseci ponovo našao na terenu, baš u utakmici sa Dinamom.

Važnost utakmice privukla je na tribine koševskog stadiona blizu 10.000 navijača, koji su na kraju itekako mogli biti zadovoljni ostvarenim rezultatom, obzirom da su njihovi ljubimci napokon uspjeli prekinuti negativni niz rezultata koji je trajao još od sredine prethodnog mjeseca. Sarajevo je već od samog starta utakmice krenulo ofanzivno, sa ciljem da što prije dođe do prednosti, a prvu priliku imao je Davor Jozić u prvoj minute utakmice, kada je iz blizine šutirao pored gola gostiju. Deset minuta kasnije, Sarajevo je zaprijetilo i preko Zijada Švrakića, čiji je snažan udarac iskosa sa 12-13 metara, u posljednji čas izblokirao Capan, izbacivši loptu u korner.

Marijan Vlak interveniše ispred Husrefa Musemića

Početni pritisak konačno se isplatio u 17. minuti, kada Sarajevo stiže do vodećeg, a kasnije će se ispostaviti i odlučujućeg gola na meču. Jozić je lukavo iskoristio jedan loš pas iskusnog Vabeca, presjekao njegovu loptu, a potom uposlio Husrefa Musemića. Centarfor bordo tima je bio dobro čuvan od strane Zajeca, ali se sjajno snašao, te je u padu, sa desetak metara poslao loptu u donji lijevi ugao gola Dinama za 1:0.

Do odlaska na odmor nije se dešavalo ništa pretjerano interesantno. Pritisak Sarajeva je lagano opadao, a gosti iz Zagreba su tek povremeno pokušavali ugroziti gol Miloša Đurkovića, koji je na kraju ipak ostao neocijenjen za svoj učinak u prvom poluvremenu.

Nastavak igre donio je sliku slično onoj iz prvog poluvremena. Ponovo je Sarajevo ušlo u poluvrijeme sa namjerom da dođe do novog gola, a prvu priliku imao je Švrakić u 55. minuti, ali njegov udarac iskosa sa desetak metara nije bio dovoljno precizan. Par minuta kasnije, u prilici je bio i Edim Hadžialagić, koji je zamijenio na terenu upravo Švrakića, ali dobru poziciju u kojoj se našao, nije iskoristio da ozbiljnije ugrozi Marijana Vlaka na golu gostiju.

Do kraja meča, viđene su još dvije opasne situacije pred golom zagrebačkih plavi, prva u 69. minuti kada se Hadžialagić ne snalazi najbolje nakon centaršuta Senada Merdanovića, a druga u samom finišu utakmice, kada je Predrag Pašić vješto izbjegao ofsajd zamku gostiju, izašao sam pred Vlaka, ali njegov udarac sa petnaestak metara ne pronalazi put do mreže.

Sarajevo je tako napokon uspjelo prekinuti negativan niz od šest poraza u svim takmičenjima, a upravo je meč sa Dinamom bio uvertira u odličan finiš momaka u bordo majicama. Bio je to prvi i u nizu od šest mečeva bez poraza, zahvaljujući kojem se Sarajevo probilo do sredine tabele, dok su Zagrepčani ostali u prilično teškoj situaciji nakon poraza na Koševu, te su prektično sve do posljednjeg kola strahovali za svoj prvoligaški status.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.