ARHIVA: Splitski bunker popustio u finišu

Arhiva

Na današnji dan, 8. maja 1988. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo splitski Hajduk rezultatom 2:0.

08.05.2024. 13:05
Semir Zilić

...


Bordo tim je u sklopu 29. kola Prve savezne lige u sezoni 1987/88. na Koševu dočekao splitski Hajduk. Dva bivša šampiona Jugoslavije, koja su se samo tri godine ranije direktno borila za naslov prvaka, nisu baš blistali te sezone. I Sarajevo i Hajduk su šest kola prije kraja prvenstva bili u donjoj polovini prvenstvene tabele. Splićani su zauzimali deveto mjesto sa 27 bodova, dok je Sarajevo, sa dva boda manje, zauzimalo 13. mjesto. Za tim Denijala Pirića ova utakmica je bila idealna prilika da se eventualnom pobjedom učvrsti u sredini tabele, dok su Splićani najavljivali kako baš u tom meču žele prekinuti negativni niz od čak godinu dana bez gostujuće pobjede u prvenstvu. Naime, posljednji trijumf izvan svog Poljuda, Hajduk je zabilježio 3. maja 1987. godine, kada su u gostima savladali mostarski Velež.

Ipak, već u uvodnim minutama utakmice bilo je jasno da Hajduk nije došao na Koševo sa željom da pobijedi, nego da osvoji jedan bod, a to je potvrdila i izuzetno defanzivna postavka gostujućeg trenera Vucova. Hajduk se u pojedinim trenucima branio sa čak sedmoricom fudbalera u zadnjoj liniji, a od samog starta utakmice jasno je bilo da je Vucov odredio stritkne čuvare za najbolje ofanzivce bordo tima. Jerko Tipurić je bio zadužen za čuvanje Dragana Jakovljevića, Igoru Štimcu je pripala uloga flastera na Bernardu Barnjaku, dok se Darko Dražić, iako sa brojem 10 na leđima, tokom čitave utakmice nije odvajao od Bobana Božovića.

Kuprešanin i Barnjak u akciji pred golom Hajduka

Prvu priliku na utakmici, Sarajevo je imalo već u 3. minuti, kada je nakon jedne dubinske lopte Dragan Jakovljević krenuo sam prema golu Hajduka, ali je gostujući golman Varvodić požrtvovanom reakcijom u posljednji čas uspio otkloniti opasnost ispred svog gola. Dvije minute kasnije, pokušao je Dane Kuprešanin, udarcem glavom nakon Božovićevog kornera, alop je bio neprecizan. U 9. minuti, u sličnoj prilici je bio i Miloš Nedić, ali za razliku od Kuprešanina, on nije uspio zakačiti loptu glavom u skoku.

Interesantna situacija dogodila se u 19. minuti, kada je Barnjak topovskim šutirao sa samo sedam metara, ali je bio prilično neprecizan, te je umjesto gola gostiju, pogodio loptom u glavu jednog odo fotoreportera pored gola Hajduka, što je izazvalo kraći prekid utakmice. Do odlaska na odmor, Jakovljević je bio u još dvije dobre situacije, ali je rezultat ostao nepromijenjen. Najprije se sjajno izborio za šut, prevarivši Štimca, ali je to uradio veoma slabo, a potom je u finišu prvog dijela igre njegov šut sa distance bez većih problema zaustavio Varvodić. Gosti koji su se uglavnom branili, uspjeli su tek u 41. minuti prvi put zaprijetiti golu Envera Lugušića, koji je sjajnom paradom zaustavio volej udarac Ćelića sa oko 18 metara.

Drugo poluvrijeme donijelo je nešto slabiju igru bordo tima, ali čak ni u takvoj situaciji gosti nisu pokušavali ozbiljnije ugroziti gol Sarajeva. Hajduk je imao tek dvije poluprilike, prvu preko Setinova u 59. minuti, kada nakon povratne lopte Vlaisevljića šutira visoko preko gola, a drugu u 68. minuti, kada je kapiten Sarajeva, Nihad Milak, osujetio jedan opasan pas Vulića prema Papiću, te je tako otklonio opasnost od svog gola.

Bernard Barnjak postiže vodeći pogodak na utakmici

Dvadeset minuta prije kraja, Pirić na teren šalje mladog Midhata Gluhačevića koji je donio potrebnu živost u redove bordo tima, pa je već dvije minute kasnije Sarajevo zaprijetilo preko Jakovljevića, čiji šut glavom, Varvodić vhovima prstiju izbija ispod prečke svog gola. Konačno, u 74. minuti je popustio bunker gostiju, a Sarajevo je stiglo do vodećeg gola. Jakovljević se odlično probio po strani, uz korner-liniju, a potom povratnim pasom uposlio Barnjaka, koji je natrčao na povratni pas, te snažnim udarcem matirao Varvodića za 1:0. Tri minute kasnije, bordo tim je riješio sve dileme oko pobjednika. Vlaisavljević je odigrao veoma slab povratni pas prema svom golmanu, Varvodiću, a njegovu grešku koristi rezervista Gluhačević koji prvi stiže do lopte, zaobilazi Varvodića i postavlja konačan rezultat ovog meča.

Ovom pobjedom Sarajevo je preskočilo ekipu Hajduka na tabeli, te se pet kola prije kraja našlo u mirnoj luci, na devetom mjestu na tabeli, što je značilo da je prebrinulo sve brige oko opstanka u društvu najboljih, pa je Pirićev tim u finišu sezone mogao igrati dosta rasterećenije.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

2:1

PLBiH, 31. kolo
Asim Ferhatović Hase, 10.05.2024.