ARHIVA: Paja i Pape razbili PSG na Koševu

Arhiva

Na današnji dan, 30. jula 1982. godine, Sarajevo je u prijateljskoj utakmici savladalo Paris Saint-Germain na Koševu, rezultatom 2:0.

30.07.2022. 17:40
Semir Zilić

...

Nakon završetka Svjetskog prvenstva u Španiji, te peripetija oko odlaska Safeta Sušića u Italiju, sredinom jula 1982. godine, kapiten i najbolji fudbaler Sarajeva, dogovorio je prelazak u redove aktuelnog osvajača Kupa Francuske, Paris Saint-Germaina. Pape je već dogovorio sve detalje sa PSG-om, a preostalo je još samo da FSJ izda dozvolu za njegov prijevremeni odlazak u inostranstvo. I dok se čekala odluka, za koju se smatralo da je trebala biti samo puka formalnost, u sklopu transfera dogovoreno je odigravanje prijateljske utakmice između Sarajeva i PSG-a. Trebao je to biti Sušićev oproštaj od Koševa, pa se na tribinama okupilo više od 15.000 gledalaca, koji su se željeli oprostiti od svog ljubimca.

Parižani su u glavni grad BiH doputovali dva dana ranije, te su iskoristili priliku da obiđu gradske znamenitosti, uključujući i Spomen-park na Vracama, na kojem su rukovodstvo i fudbaleri PSG-a položili cvijeće u znak sjećanja na oslobodioce Sarajeva u Drugom svjetskom ratu.

Trener Sarajeva, Srboljub Markušević, za susret sa Parižanima odabrao je sljedeći sastav: Slobodan Janjuš, Ferid Radeljaš, Mirza Kapetanović, Želimir Vidović, Nijaz Ferhatović, Faruk Hadžibegić, Safet Sušić, Zoran Lukić, Muhidin Teskeredžić, Davor Jozić, Predrag Pašić, a priliku za igru još su dobili: Vladimir Petković, Nihad Milak, Edim Hadžialagić, Dragan Božović i Omer Rašidović.

S druge strane, Parižani su nastupili u sastavu: Dominique Baratelli, Luis Fernandez, Philippe Col, Pascal Zaremba, Dominique Bathenay, Jean-Claude Lemoult, Nambatingue Toko, Franck Tanasi, Gilles Cardinet, Boubacar Sarr, Michel N’Gom, a još su igrali i Franck Mérelle i Dominique Rocheteau.

Sarajevo je sjajno otvorilo susret, a već u drugoj minuti, gol gostiju je bio u opasnosti. Bila je to jedna od mnogobrojnih akcija Sušića i Pašića, koji su u samo tri poteza izbacili kompletnu odbranu gostiju, da bi kapiten Sarajeva iz povoljne pozicije, sa svega nekoliko metara udaljenosti šutirao preko gola. Sarajevo je do odlaska na odmor nastavilo sa napadima, a još dvije izgledne šanse propustio je realizovati Zoran Lukić. Njega su odlično uposlili najprije Sušić, a potom i Pašić, ali je mreža Parižana oba puta ostala netaknuta.

Edim Hadžialagić postiže pogodak za 1:0

Sve što nisu iskoristili u prvom poluvremenu, fudbaleri u bordo dresovima nadoknadili su u nastavku utakmice, a nakon devet minuta igre u drugom poluvremenu Baratellijeva mreža se napokon zatresla. Akcija Sarajeva je krenula od Predraga Pašića, koji je uposlio Sušića, a ovaj milimetarski preciznim centaršutem pronalazi Edima Hadžialagića, koji efektnim udarcem glavom pogađa za 1:0.

Petnaest minuta kasnije, dvojac Pašić - Sušić, koji je bio neuhvatljiv za francusku odbranu, kreirao je i drugi pogodak na meču. Pašić je uputio centaršut, a najviši u skoku je Sušić, koji udarcem glavom postavlja konačnih 2:0. Sarajevo je do kraja susreta imalo još nekoliko prilika, pa je pravo čudo kako je meč završio rezultatom iz 69. minute.

Golma Baratelli interveniše ispred Pašića

Nakon utakmice, Sušić je otputovao za Pariz i priključio se pripremama svog novog kluba, za kojeg je samo šest dana kasnije, 5. augusta, upisao i nezvanični debi. Bilo je to u susretu za treće mjesto turnira "Turnoi de Paris 1982", u kojem je domaći PSG odmjerio snage sa njemačkim Kolnom. Sušić je svoj debi pred pariškom publikom obilježio na najbolji mogući način, postigavši pobjedonosni pogodak za 2:1, a zanimljivo je da su se na terenu Parka Prinčeva u isto vrijeme našla dva bivša kapitena Sarajeva, Safet Sušić sa jedne i Edhem Šljivo sa druge strane.

Sušićeva prva utakmica u dresu PSG-a, u pozadini Edhem Šljivo
Foto: histoiredupsg.fr

Samo dan kasnije, stigle su loše vijesti iz Beograda. Predsjedništvo FSJ je na sjednici održanoj u petak 6. augusta 1982. godine, donijelo konačnu odluku da Sušić ne može napustiti Jugoslaviju prije januara naredne godine. Odlazak kapitena bordo tima tako je prolongiran za šest mjeseci, a sedam dana kasnije, 13. augusta, samo dva dana pred početak nove sezone, Parižani su sklopili dogovor sa Sarajevom da Sušić ostane na Koševu do kraja jesenje polusezone. Iako se činilo da bi Pape mogao tih šest mjeseci provesti u redovima zagrebačkog Dinama, koji je bio najuporniji u pokušajima da kapitena bordo tima prigrli u svoje redove, Sušić je kategorički odbacio tu mogućnost, te je ostao u svom timu, s kojim je te jeseni stigao do osmine finala Kupa UEFA.

0:0

PLBiH, 26. kolo
Grbavica, 14.04.2024.