ARHIVA: Pljačka stoljeća u režiji Clivea Thomasa

Arhiva

Na današnji dan, 17. septembra 1980. godine, Sarajevo je u jednoj od najvećih sudijskih lakrdija doživjelo poraz od HSV-a rezultatom 4:2.

17.09.2022. 14:22
Semir Zilić

...


Vicešampionu Evrope i Zapadne Njemačke, na noge je stigao vicešampion Jugoslavije, Sarajevo. Hamburger SV je tih godina među pet najjačih evropskih klubova, ali im je svejedno trebala nesebična podrška velškog arbitra da pobijedi tim koji se nakon 13 godina vratio na evropsku scenu. Simptomatično, tih trinaest godina ranije, Sarajevo je također moralo položiti oružje pred još jednim evropskim velikanom, Manchester Unitedom, uz ogromnu sudijsku nepravdu u oba meča.

Uprkos tome što je Sarajevo nešto lošije startalo u prvenstvu, misli svih fudbalera i navijača bordo kluba bile su usmjerene ka dvoboju sa slavnim HSV-om. Bio je to debitantski nastup bordo tima u Kupu UEFA i za većinu fudbalera Muzurovićevog tima prvi zvanični međunarodni susret. Osim hrabre partije mladića u bijelim dresovima, meč je obilježilo katastrofalno suđenje velškog sudije Clivea Thomasa.

Kakvo je bilo suđenje Velšanina, najbolje govori činjenica da je Sarajevu u tom meču podijelio čak 9 žutih i 3 crvena kartona, a tome je dodao i sumnjiv jedanaesterac u korist domaćina. Samo šest minuta igre bilo je dovoljno Thomasu da gotovo kompletnoj odbrani bordo tima podijeli žute kartone. Tako je već u drugoj minuti, žuti karton dobio desni bek Ferid Radeljaš. Dvije minute kasnije požutio je i Nijaz Ferhatović, a u šestoj minuti i njegov partner iz half linije, Faruk Hadžibegić.

Sušić postiže pogodak za 0:1

A onda je u 18. minuti Safet Sušić, kao grom iz vedra neba, ukrao jednu loptu domaćoj odbrani, pretrčao gotovo pola terena, othrvao se svom čuvaru koji je bezuspješno pokušavao da ga sruši u šesnaestercu, a potom izašao sam pred golmana Steina i prizemnim udarcem pogodio za 0:1. Bio je to jasan signal Thomasu da Sarajevo namjerava skupo prodati kožu na Volksparkstadionu, pa se potrudio da već u 30. minuti žuti karton dobije i Mirza Kapetanović, a samo stotinjak sekundi kasnije i Safet Sušić. Velšanin ni tu nije stao, u 33. minuti je jedan čist start u Janjuševom šesnaestercu okarakterisao kao jedanaesterac za domaćina, iz kojeg je Manfred Kaltz pogodio za 1:1. Šest minuta kasnije, Ferid Radeljaš je dobio drugi žuti karton i pokazan mu je put u svlačionicu, što je bio jasan znak hamburškim fudbalerima da krenu sa napadima kojima je Sarajevo odolijevalo sve do 43. minute, a onda je Horst Hrubesch sa dva gola doveo HSV u vodstvo od 3:1. Prethodno je Janjuš sjajnim paradam uspio zaustaviti udarce Caspara Memeringa u 34. minuti, te Ivana Buljana, osam minuta kasnije.

Pauza između dva poluvremena godila je ekipi Sarajeva. Fuad Muzurović je uspio smiriti uznemirene fudbalere, te ubijediti ih da uprkos skandaloznom suđenju Thomasa, još ništa nije gotovo, vjerovatno i ne sluteći da će finiš utakmice donijeti još veći cirkus od onog iz prvog poluvremena.

Steinu nisu pomogla ni osmorica u živom zidu

Sarajevo je zaigralo hrabro u nastavku, napadi HSV-a više nisu bili tako učestali, a sve češće su fudbaleri u bijelim dresovima prijetili golmanu Steinu. U 74. minuti, Safet Sušić ponovo stupa na scenu. Nakon akcije Sušića i Pašića, napadača Sarajeva na dvadesetak metara oštrim prekršajem zaustavlja Holger Hieronymus. Pristrasni sudija Thomas, mu za taj prekršaj naravno nije pokazao čak ni žuti karton, iako je opšta ocjena da je start njemačkog stopera bio čak i grublji od pojedinih za koje je igračima Sarajeva olako pokazivao kartone. Golman HSV-a Stein je stavio čak osmoricu svojih fudbalera u živi zid, ali ni to nije spriječilo Sušića da zatrese njegovu mrežu. Slobodan udarac je samo kratko izveo Ferhatović, uposlivši Sušića koji snažnim udarcem pogađa za 3:2.

Ipak, Papetov gol bio je ništa drugo do jasan signal Thomasu da nastavi gdje je stao u 39. minuti. Velšanin je očito shvatio da je vrag odnio šalu, pa je u 80. minuti put u svlačionicu pokazao Faruku Hadžibegiću. Kada je vidio da ni to nije dovoljno, ponovo je posegnuo u džep, te u 89. minuti drugi žuti karton pokazao i Nihadu Milaku.

Sarajevo je tako ostalo sa samo osmoricom fudbalera, naspram zvanično druge najbolje ekipe u Evropi, potpomognute velškom trojkom. Nije se Thomas zadovoljio ni golom Jimmyja Hartwiga u 90. minuti, jer je očito želio da osigura HSV-u što mirniji revanš na Koševu. Produžio je susret za čak pet minuta, što je u to doba, kada su se utakmice produžavale maksimalno dvije do tri minute, bio zaista presedan. Ipak, igračima Hamburgera ni tih pet minuta nije bilo dovoljno da bar još jednom izigraju sedam sarajevskih fudbalera u polju i savladaju onog osmog, Janjuša, na golu. Osmorka u bijelim dresovima je izdržala sve napade njemačkog tima u tih pet minuta nadoknade, te ostavila nadu da se na Koševu može desiti čudo. Izjava Safeta Sušića, kako bi Thomas, da je mogao, vjerovatno i sam postigao gol za Hamburger, najbolje svjedoči šta se te septembarske noći događalo na sjeveru Njemačke.

Stoje: Sušić, Janjuš, Ferhatović, Rajković, Pašić
Čuče: Vidaković, Kapetanović, Lukić, N. Merdanović.

Na fotografiji, koja je nastala netom nakon posljednjeg sudijskog zvižduka, prikazani su vidno iscrpljeni fudbaleri Sarajeva, koji su se herojski, sa tri igrača manje, odbranili od svih pokušaja domaćeg tima da stigne do petog gola u posljednjim minutama utakmice. Na fotografiji su ukupno devetorica fudbalera, obzirom da je Pašića u sudijskoj nadoknadi, zamijenio Nijaz Merdanović. Bila je to taktička izmjena Fuada Muzurovića, da pokuša barem malo ukrasti na vremenu.


Kao šlag na tortu, stigla je "čestitka" iz Ciriha, od UEFA-e, u vidu kazne u iznosu od 17.500 dolara, zbog "nedoličnog ponašanja fudbalera na terenu i rukovodstva na klupi za rezervne igrače", čemu je pridodata i još jedna manja, od 1.200 dolara, zbog ubacivanja boca u teren od strane jugoslavenskih navijača. Sarajevo je te večeri bodrilo, po nekim procjenama, oko 10.000 Jugoslavena, većinom onih sa radnom adresom u Zapadnoj Njemačkoj, koji očito nisu mogli ostati imuni na krađu u režiji velškog arbitra.

Izvještaj, sastave, video i 28 fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.