Mirza Varešanović novi šef stručnog štaba

Aktuelnosti

Danas je u prostorijama FK Sarajevo održana press konferencija na kojoj je zvanično predstavljen novi šef stručnog štaba, Mirza Varešanović.

13.12.2022. 17:04
Semir Zilić

...

Foto: Klix

U svečanom salonu "Svetozar Vujović" u prostorijama FK Sarajevo, danas je održana press konferencija na kojoj je zvanično predstavljen novi šef stručnog štaba, Mirza Varešanović, koji će se tako po drugi put u svojoj trenerskoj karijeri naći na užarenoj klupi tima sa Koševa.

Varešanović je potpisao ugovor na 18 mjeseci, a kako je danas istaknuto primarni cilj u tekućoj sezoni biće plasman na evropsku scenu. Nakon katastrofalnog jesenjeg dijela prvenstva, Sarajevo zauzima šestu poziciju na tabeli, pa je pred Varešanovićem i njegovim saradnicima izuzetno težak zadatak. Pored njega, novi stručni štab činiće još i asistenti Senad Repuh i Emir Obuća, trener golmana Adi Adilović, kondicioni treneri Almir Seferović i Evelin Pipo, te video analitičar Admir Kozlić.

Varešanović sa trofejom Kupa BiH
29. maj 2002. godine

Mirza Varešanović je rođen 31. maja 1972. godine u Sarajevu. Kompletnu fudbalsku abecedu naučio je na Koševu, gdje je prošao kroz sve omladinske kategorije, a priliku da debituje u prvom timu dobio je u posljednjoj prijeratnoj sezoni 1991/92. Za bordo tim je zvanično debitovao 1. decembra 1991. godine, u prvoligaškoj pobjedi protiv OFK Beograda. Nakon početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, Varešanović je bio među nekolicinom fudbalera koji su ostali u klubu, a poslije prve ratne turneje i odlaska Memnuna Suljagića u inostrastvo, zadužio je kapitensku traku. Kao kapiten, predvodio je ekipu na prvom Prvenstvu RBiH u ljeto 1994. godine, a u jesen iste godine, sa bordo timom je osvojio Kup Sarajevske regije.

Nakon druge međunarodne turneje, u ljeto 1995. godine, Varešanović je ostvario transfer u slavni francuski klub Girondines Bordeaux. Bila je to jedna od najjačih generacija u historiji ovog kluba, koju su između ostalih činili Zinedine Zidane, Bixente Lizarazu i Cristophe Dugarry, a koja je te sezone stigla do finala Kupa UEFA. Varešanović je odmah po dolasku u Bordeaux, u augustu 1995. godine, osvojio Intertoto kup. Nakon Bordeauxa, nastupao je još i za austrijski Vorwärts Steyr, grčki Olympiacos s kojim je osvojio dvije šampionske titule, turski Bursaspor, te bečku Austriju iz koje se u januaru 2002. godine vratio u svoj matični klub. Bordo dres je nosio u proljetnom dijelu sezone 2001/02., osvojivši sa Sarajevom Kup BiH. Poslije pola godine na Koševu, Varešanović je ponovo otišao u inostranstvo, vrativši se u turski Bursaspor, za kojeg je nastupao u narednoj sezoni, nakon čega je okončao igračku karijeru. U periodu od 1996. do 2001. godine, bio je stalni reprezentativac Bosne i Hercegovine, upisavši ukupno 24 nastupa za naš nacionalni tim. Ukupno je, računajući oba perioda provedena u Sarajevu, bordo dres nosio u 28 takmičarskih utakmica, uz dva postignuta pogotka. Računajući i prijateljske utakmice, prije svega one međunarodne tokom dvije ratne turneje, dres Sarajeva je nosio u više od stotinu utakmica.

Varešanović u ulozi sportskog direktora i Musemić
17. maj 2005.

Nakon okonačne igračke karijere, u ljeto 2004. godine uslijedio je njegov novi povratak na Koševo, ovog puta u ulozi sportskog direktora. Sarajevo je u tom trenutku bilo u teškoj finansijskoj krizi, a bordo tim je jesenji dio sezone 2004/05. završio u donjem dijelu tabele. Tokom zimske pauze, došlo je do promjena u Upravnom odboru tima sa Koševa, a za novog predsjednika imenovan je Nijaz Gracić. Sarajevo se u zimskom prijelaznom roku znatno pojačalo, te je sa novim šefom stručnog štaba, Husrefom Musemićem, na kraju ipak uspjelo stići do jednog trofeja. Bordo tim je po četvrti put u svojoj historiji trijumfovao u Kupu BiH.

Samo četiri dana nakon finalne utakmice, odigrane 17. maja 2005. godine, uslijedio je prvenstveni meč protiv Širokog Brijega koji je završio fizičkim obračunom trenera i igrača dva tima. Zbog učestvovanja u incidentu, Varešanović je suspendovan od strane NSBiH na četiri mjeseca, te je odlučio da se povuče sa funkcije sportskog direktora.

Stručni štab Sarajeva 2010. godine
Varešanović, Turković i Alihodžić

U aprilu 2010. godine, Varešanović se još jednom vratio u svoj matični klub, ali ovog puta u sasvim novoj ulozi. Nakon ostavke šefa struke, Mehmeda Janjoša, preuzeo je klupu tima sa Koševa u finišu sezone 2009/10. Sarajevo je vodio u posljednjih devet kola, a bordo tim je sezonu završio na petom mjestu i bez plasmana na evropsku scenu. Varešanović je ostao na klupi i u narednoj sezoni, u kojoj je Sarajevo odlično startalo. Nakon prvih pet kola, bordo tim je držao lidersku poziciju na tabeli, ali je ubrzo uslijedila rezultatska, a potom i kadrovska kriza. Ipak, Sarajevo je sezonu uspjelo završiti na drugom mjestu, što je bio i najbolji prvenstveni rezultat bordo tima u periodu između dvije šampionske titule 2007. i 2015. godine. Po završetku sezone 2010/11., UO je smijenio Varešanovića sa pozicije šefa stručnog štaba, a na njegovo mjesto stigao je češki stručnjak Jiri Plišek. Ukupno je, kao trener, vodio Sarajevo u 43 zvanične utakmice, ostvarivši pri tome učinak od 23 pobjede, 11 remija i 9 poraza.

Nakon Sarajeva, sa klupe je vodio timove Veleža, Olimpica i Tuzla Cityja, a najveći uspjeh ostvario je sa najmlađim sarajevskim premijerligašem Olimpicom, s kojim je u sezoni 2014/15. osvojio i svoj treći Kup BiH, u trećoj različitoj ulozi, kao igrač, sportski direktor i trener.

Od fudbalera koji se trenutno nalaze u igračkom kadru FK Sarajevo, Varešanović je tokom svog prvog mandata na klupi tima sa Koševa imao priliku sarađivati jedino sa kapitenom Asmirom Suljićem, koji je upravo za vrijeme njegovog mandata, u ljeto 2010. godine, stigao na Koševo iz niželigaškog Butmira. Pored Suljića, još jedan igrač koji se trenutno nalazi pod ugovorom sa Sarajevom, imao je priliku debitovati u bordo dresu upravo kod Varešanovića. Riječ je o Ameru Dupovcu, koji se trenutno nalazi na posudbi u konjičkom Igmanu.

Varešanović će također imati priliku da prvi put u svojoj trenerskoj karijeri vodi tim u kojem igra i njegov mlađi sin, Dal Varešanović, ali to neće biti prvi put u klupskoj historiji da su se u isto vrijeme našli otac i sin u ulozi šefa stručnog štaba i igrača. Ista situacija se desila u periodu između 2009. i 2010. godine, kada je na klupi Sarajeva sjedio Mehmed Janjoš, dok je u isto vrijeme za bordo tim igrao njegov sin Emir Janjoš.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.