ARHIVA: "Vratnička veza" za bod protiv aktuelnog prvaka

Arhiva

Na današnji dan, 1. novembra 1980. godine, Sarajevo je na Koševu remiziralo sa Crvenom zvezdom, rezultatom 2:2.

01.11.2023. 12:35
Semir Zilić

...


Trinaesto kolo Prve savezne lige u sezoni 1980/81. donijelo je duel timova koji su u prethodnoj sezoni vodili tijesnu trku za šampionsku titulu, Sarajeva i Crvene zvezde. Za razliku od minule sezone, novo prvenstvo donijelo je nešto drugačiju sliku. Aktuelni prvak, Zvezda, nakon dvanaest odigranih kola bila je lider na tabeli i ponovo je nosila epitet glavnog favorita za osvajanje titule, dok Sarajevu, koje se u prethodnoj sezoni moralo zadovoljiti laskavim priznanjima jesenjeg šampiona, te u konačnici vicešampiona Jugoslavije, baš i nisu cvjetale ruže. Nakon solidnog starta i sedam osvojenih bodova u prvih sedam kola, za bordo tim su uslijedili problemi. Safet Sušić i Želimir Vidović, su otišli na odsluženje vojnog roka, dok je Ante Rajković karijeru nastavio u engleskom drugoligašu Swanseju. Odlazak trojice standardnih prvotimaca, svakako je poremetio planove trenera Fuada Muzurovića, pa je Sarajevo u narednih pet kola osvojilo tek tri boda, što ih je dovelo u nimalo ugodnu poziciju na tabeli. Susret sa aktuelnim prvakom i liderom na tabeli, timom Crvene zvezde, Sarajevo je dočekalo na četrnaestom mjestu, sa samo jednim bodom više od posljednjeg Borca, tako da su bodovi iz meča sa crveno-bijelima praktično bili imperativ.

Uprkos oblačnom i prohladnom vremenu, na tribinama stadiona Koševo se okupilo oko 15.000 gledalaca, koji su mogli uživati u dobroj fudbalskoj predstavi. Sarajevo je bolje otvorilo susret, ali terensku inicijativu koju je imalo u prvih dvadesetak minuta igre nije uspjelo pretvoriti u neke povoljnije situacije pred golom gostiju. S druge strane, fudbaleri Crvene zvezde, koji su u ovom meču bili lišeni usluga svog kapitena i najboljeg igrača, Vladimira Petrovića, na Koševo su stigli s jasnom namjerom da ostanu neporaženi. Igrali su prilično čvrsto pozadi, ugrožavajući gol Sarajeva uglavnom iz kontra napada, a iz jednog takvog su u 26. minuti stigli do vodstva. Bek Zvezde, Mile Jovin, prošao je po lijevom krilu, uputivši centaršut na drugu stativu gdje je usamljen ostao Zdravko Borovnica kojem nije bilo teško da sa samo nekoliko metara ubaci loptu u praznu mrežu Janjuševog gola za 0:1.

Kapiteni Borovnica i Ferhatović, sa sudijom Glavinom i njegovim pomoćnicima
Foto: Istorija FK Crvena zvezda

Nije se dugo čekalo na odgovor Sarajeva, koje je samo tri minute kasnije uspjelo vratiti stvari na početak. Ferid Radeljaš se odlično probio po desnoj strani, a potom centrirao u srce kaznenog šesnaesterca gostiju, gdje je najviši u skoku bio Mehmed Janjoš koji pogađa za 1:1. Sarajevo je do odlaska na odmor stvorilo još dvije dobre prilike preko Pašića i Vukičevića, ali je rezultat ostao nepromijenjen.

U nastavku meča, ponovo je bordo tim bio taj koji je kontrolisao utakmicu, ali su prilike koje su imali Hadžibegić i Janjoš, ostale neiskorištene. U 68. minuti, sudija Stipe Glavina je pokazao drugi žuti karton halfu Sarajeva, Nihadu Milaku, a iskusnom timu crveno-bijelih bile su dovoljne samo dvije minute da iskoristi brojčanu prednost i dođe do novog vodstva. Mrežu Sarajeva je po drugi put na meču zatresao Borovnica, zaledivši ionako promrzle navijače Sarajeva. Nakon primljenog gola, trener Muzurović je bacio sve karte u napad. Sa klupe je uveo dvojicu mladih igrača, Senada Merdanovića i Husrefa Musemića, koji su zamijenili Nijaza Merdanovića i Zorana Lukića, a kao plod takve ofanzivne igre stigla je i sjajna prilika koju je u 76. minuti imao Pašić, čiji udarac je zaustavila prečka gola gostiju.

Ipak, dvije minute prije kraja, sav trud fudbalera u bordo dresovima se napokon isplatio. Proradila je vratnička veza u redovima Sarajeva, obzirom da je nakon jednog šuta Mehmeda Janjoša, gostujući igrač Miletović igrao rukom u svom šesnaestercu. Sudija Glavina je, uprkos protestima gostujućih igrača, pokazao na bijelu tačku, sa koje je neumoljiv bio Nijaz Ferhatović koji postavlja konačan rezultat ovog meča. Remi sa Zvezdom, donio je početak mini serije Sarajeva, koje je u naredna tri kola osvojilo pet bodova, pobjegavši tako iz opasne zone.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.