Čovjek zvani trofej!

Bordo priče

Nakon ostavke trenera Aleksandra Vasoskog, FK Sarajevo je danas objavio zvanično saopštenje da će ekipu do kraja sezone sa klupe predvoditi Dženan Uščuplić.

12.05.2022. 17:14
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo, NSBiH, sportsport.ba

Dženan Uščuplić, čovjek zvani trofej, od danas je po četvrti put u svojoj trenerskoj karijeri preuzeo brigu o prvim timu Sarajeva. Mladi stručnjak se tako izjednačio po broju mandata sa Slavkom Zagorcem i Srboljubom Markuševićem, koji su također u četiri navrata sjedali na klupu Sarajeva, a ispred njih trojice ostali su još jedino legendarni Miroslav Brozović i Husref Musemić, koji su na užarenu klupu Sarajeva sjedali po pet puta.

Šta reći o Uščupliću, a što već nije poznato. U svakom od prethodna tri mandata, popularni Dženo je imao priliku osvajati po jedan trofej, a istu priliku će imati i ovog, četvrtog puta, jer ekipu Sarajeva za sedam dana očekuje trinaesto finale Kupa, protiv Veleža u Zenici. Uščuplić je prvi tim Sarajeva do sada vodio u ukupno 44 utakmice, u kojima je ostvario učinak od 26 pobjeda, devet remija i isto toliko poraza. Posebno je impresivan njegov učinak u domaćim takmičenjima, obzirom da je u utakmicama Premijer lige i Kupa BiH, Dženanovo Sarajevo doživjelo samo tri poraza, uz impresivan postotak pobjeda od čak 66%, odnosno u dvije trećine utakmica.

Prvi mandat (april - septembar 2014.)

Prvi put, Uščuplić je na klupu Sarajeva sjeo u aprilu 2014. godine. Nakon smjene Roberta Jarnija, te peripetije oko imenovanja Ljupka Petrovića, Uščuplić je debitovao pobjedom nad gradačačkom Zvijezdom. Uslijedio je potom impresivni trijumf u revanš susretu polufinala Kupa BiH protiv Zrinjskog u Mostaru, a potom i u finalu protiv Čelika, za njegov prvi seniorski trofej u trenerskoj karijeri. Uščuplić je tako postao najmlađi trener u klupskoj historiji koji je na Koševo donio trofej, ali i prva osoba u historiji bh. fudbala koja je imala priliku osvajati Kup BiH i kao igrač i kao trener.

Kruna prvog mandata stigla je na ljeto iste godine, kada je Sarajevo pod njegovom palicom stiglo do play-offa UEFA Evropske lige. Sarajevo je u dva dvomeča eliminisalo norveški Haugesund i grčki Atromitos, da bi se na posljednjoj preprci za plasman u grupnu fazu ispriječila ipak prejaka Borussia Mönchengladbach. Dobre rezultate u Evropi, nažalost nisu pratili podjednako dobri rezultati i u prvenstvu. Uščuplić je u prvih osam kola ostvario učinak od četiri pobjede i isto toliko remija, pa je iako još bez domaćeg poraza, smijenjen uoči gostovanja na Pecari u devetom kolu.

Drugi mandat (april - septembar 2015.)

Nije se dugo čekalo na njegov povratak na klupu. Uščuplića je zamijenio Meho Kodro, čiji je tim nakon sjajnog finiša jesenje polusezone, na proljeće upao u rezultatsku krizu, pa mu je osam kola prije kraja uručen otkaz, a a na poziciju trenera ponovo je imenovan Uščuplić. Sarajevo je u tom trenutku bilo na četvrtoj poziciji, a pred bordo timom su među preostalih osam susreta bila čak tri derbija protiv direktnih konkurenata za šampionski naslov. Dženo je tako nastavio svoj impresivni niz u domaćim utakmicama, te je u posljednjih osam kola, Sarajevo osvojilo 22 od 24 moguća bodova, preskočilo sve tri ekipe ispred sebe na tabeli i sezonu završilo osvajanjem pete šampionske titule. Slično kao i godinu dana ranije, Uščuplić se upisao u klupsku historiju kao najmlađi trener sa šampionskom titulom.

Početak nove sezone, ponovo nije bio baš najbolji za Sarajevo. Nakon eliminacije u prvom pretkolu Lige prvaka od poljskog Lecha, uslijedio je ne baš impresivan start odbrane šampionske titule. U prvih sedam kola, Sarajevo je ostvarilo mršav učinak i osvojilo samo deset bodova, pa je Uščuplić razriješen dužnosti. Zanimljivo je da su ta tri poraza ujedno i jedini koje je Uščuplić doživio na klupi bordo tima u domaćim takmičenjima, te da je poraz od Travnika u drugom kolu značio prekid impresivnog niza od čak 26 utakmica bez poraza u ligi i Kupu.

Treći mandat (maj 2021.)

Šest godina kasnije, Sarajevo se našlo u identičnoj situaciji kao danas. Pred bordo timom su do kraja sezone preostala tri prvenstvena kola i finale Kupa sa Borcem u Zenici, a nakon otkaza Vinku Marinoviću, klupsko rukovodstvo je posegnulo za oprobanim receptom i za vatrogasca izabralo upravo Uščuplića. Sarajevo je u preostala tri kola osvojilo sedam bodova u prvenstvu, te ostvarilo zacrtani cilj u drugom takmičenju, Kupu BiH, gdje je bordo tim nakon jedanesteraca savladao Borac i stigao do sedmog trofeja Kupa u klupskoj historiji, a Uščuplić je tako uz Musemića postao jedini trener sa dva trijumfa u našem najmasovnijem takmičenju.

Omladinski trofeji

Pored tri osvojena trofeja u seniorskoj konkurenciji, Uščuplić je bio izuzetno uspješan i u omladinskim kategorijama. Tri puta je bio omladinski prvak BiH, isto toliko puta osvojio i Omladinski Kup BiH, a svemu tome dodao je i jedan trijumf u kadetkom prvenstvu, te je sa ukupno deset trofeja u trenerskoj, te još četiri trofeja u igračkoj karijeri (tri Kupa BiH i jedan Superkup), Uščuplić ubjedljivo najtrofejnija persona u historiji FK Sarajevo.

Uspije li Uščuplić nastaviti svoj impresivni niz, te i u četvrtom mandatu u seniorskom timu podići pehar, izjednačiće se sa Musemićem po broju osvojenih trofeja (4) u trenerskoj karijeri i još jednom zacementirati svoje mjesto u historiji tima sa Koševa.

Sretno Dženo !!!

2:1

PLBiH, 31. kolo
Asim Ferhatović Hase, 10.05.2024.