ARHIVA: Sjever zasjenio dešavanja na terenu

Arhiva

Na današnji dan, 4. maja 2008. godine, Sarajevo je u sklopu 26. kola Premijer lige BiH savladalo Zrinjski rezultatom 1:0.

04.05.2022. 10:46
Semir Zilić

...


Porazom u Trebinju, osam dana ranije, još uvijek aktuelni šampion Bosne i Hercegovine, tim Sarajeva ostao je bez izglednih šansi za plasman u evropska takmičenja. Devet bodova zaostatka za drugoplasiranim Širokim Brijegom, pet kola prije kraja prvenstva je bilo nedostižno, a takav razvoj situacije podstakao je kuloarske priče uoči gostovanja Zrinjskog na Koševu. Naime, mostarski tim je, uz ekipu Čelika, bio jedini preostali konkurent Širokobriježanima za osvajanje vicešampionske titule i plasman u Kup UEFA, pa su "dobro obaviješteni izvori", danima prije ove utakmice najavljivali sigurnu pobjedu Plemića.

Izlazak na teren fudbalera Sarajeva i Zrinjskog

Još prije samog početka utakmice, pažnju svih prisutnih na tribinama našeg najvećeg stadiona, privukla je grupa od oko 1.000 pripadnika navijačke grupe "Horde zla", koja se nakon dugo vremena vratila na svoju matičnu tribinu. Sjeverna tribina, koja je mjesecima unazad zjapila prazna, napokon je zablistala u punom sjaju, a čini se da ni igrači na terenu nisu mogli ostati imuni na pjesmu koja nije prestajala tokom svih 90 minuta.

Sarajevo je odlično otvorilo utakmicu i praktično već iz prve prilike stiglo do vodstva. Igrao se četvrti minut kada je Damir Hadžić odlično prošao po lijevoj strani, a potom uputio centaršut u šesanesterac gostiju, gdje pronalazi Seada Bučana, koji prizemnim volej udarcem sa desetak metara pogađa sami ugao gola gostiju za veliko slavlje na tribinama.

Trenutak kada Bučan postiže pobjedonosni pogodak

Nakon vodećeg gola Sarajeva, uslijedio je period bolje igre gostiju koji stvaraju nekoliko izglednih prilika. Prvu od njih je imao bivši fudbaler bordo tima Matija Matko, koji se našao oči u oči sa Muhamedom Alaimom, ali iz izgledne pozicije loptu šalje visoko preko gola. Pokušao je par minuta kasnije i Žuržinov, nakon pasa Mladena Žižovića, ali njegov udarac zaustavlja Alaim. Sarajevo je s druge strane zaprijetilo u 20. minuti, preko Duška Stajića, ali je njegov udarac bez većih problema ukrotio Romeo Mitrović.

Damir Hadžić u prodoru

Drugo poluvrijeme meča počelo je novom ofanzivom Sarajeva, a najbolju priliku propustio je Admir Raščić. Njega je nakon nekoliko majstorskih driblinga uposlio Almir Turković, ali je golman gostiju Romeo Mitrović još jednom bio siguran. Do kraja utakmice nije bilo većih uzbuđenja, gosti su prijetili preko Matka i Žuržinova, dok je najbolju priliku za Sarajevo imao Elvis Sadiković, ali se rezultat nije mijenjao, pa je bordo tim stigao do nova tri boda.

Izvještaj, sastave i fotografije sa utakmice možete pogledati ovdje.