ARHIVA: Barnjakova noć iz snova na Tušnju

Arhiva

Na današnji dan, 26. maja 1991. godine, Sarajevo je sa ubjedljivih 4:0 savladalo Slobodu na Tušnju, u jednom od duela koji je predstavljao direktnu borbu za opstanak u Prvoj saveznoj ligi.

26.05.2022. 16:44
Semir Zilić

...

Većinu sezona nakon osvajanja druge šampionske titule 1985. godine, obilježila je borba bordo tima za opstanak u društvu najboljih, praktično do posljednjih kola. Takav je bio i slučaj sa sezonom 1990/91., u kojoj je tim sa Koševa tek u pretposljednjem kolu prebrinuo sve brige oko opstanka.

Pet kola prije kraja, pred ekipom Fuada Muzurovića bio je jedan od najvažnijih mečeva, gostovanje direktnom konkurentu za opstanak, ekipi Slobode. Sarajevo se nalazilo na 15. mjestu sa 24 osvojena boda, a ispod su bili Hajduk sa jednim bodom, ali i jednom utakmicom manje, te Budućnost i Sloboda sa 22 boda, dok je ubjedljivo posljednji bio subotički Spartak. Obzirom da je Prva savezna liga te sezone brojala 19 članova, društvo najboljih su napuštala tri posljednjeplasirana tima. U istom kolu, Hajduk je gostovao već otpisanom Spartaku, dok je Budućnost na svom terenu dočekala Rijeku, pa je bilo za očekivati da oba tima upišu pobjede. Samim time postojala je realna šansa da se u slučaju poraza na Tušnju, ekipa Sarajeva četiri kola prije kraja nađe na pretposljednjem mjestu.

Donji dio tabele Prve savezne lige uoči utakmica 34. kola

Na strani bordo tima nije bila ni historija, obzirom da je Sarajevo tradicionalno loše prolazilo na Tušnju, gdje je u prethodna 23 prvenstvena meča slavilo samo jednom, devet godina ranije, ali je te noći i ta negativna tradicija napokon srušena. Najzaslužniji za ovu veliku pobjedu Sarajeva bio je razigrani napadač Bernard Barnjak, koji je te večeri postigao svoj prvi het-trik u bordo dresu.

Susret bh. ligaša odigran je u sjajnoj atmosferi, pod svjetlošću reflektora i pred više od 5.000 gledalaca, među kojima je bila i veća grupa gostujućih navijača, pripadnika "Hordi zla", koji su na kraju ipak zadovoljniji napustili tribine Tušnja.

Početak utakmice pripao je domaćem timu. Sloboda je imala terensku inicijativu, ali je odbrana Sarajeva bila na vrhuncu zadatka, ne dopuštajući fudbalerima u crveno-crnim dresovima da ozbiljnije ugroze gol Alekseja Prudnjikova. Prvu priliku na utakmici imalo je Sarajevo u 9. minuti kada Miloš Nedić presijeca jedan napad domaćeg tima, a potom upošljava Barnjaka koji šutira sa 16 metara, ali je njegov udarac izblokiran i odlazi u korner. U 15. minuti uzvraća Sloboda. Ivanović je centrirao sa lijeve strane i pronašao usamljenog Lukića na pet metara od gola, ali se on ne snalazi najbolje i šutira pored gola. Desetak minuta kasnije domaćini su tražili penal, nakon jednog duela Memnuna Suljagića i Kostića u šensaestercu Sarajeva, ali je beogradski sudija Jokić pokazao da se igra nastavi.

Uslijedio je period nešto mirnije igre, da bi dvije minute prije odlaska na odmor Sarajevo stiglo do vodstva. Kapiten Dane Kuprešanin je sjajnom dubinskom loptom pronašao usamljenog Barnjaka, koji se najprije oslobodio svog čuvara Tabakovića, a potom krenuo sam prema golu Slobode. Tabaković je uzaludno pokušavao, povlačenjem za dres, oboriti napadača Sarajeva, ali se Barnjak othrvao, te zaobišao istrčalog golmana Hadžića i sa oko 17 metara poslao loptu u praznu mrežu Tuzlaka za veliko slavlje gostujućih navijača.

Bernard Barnjak postiže pogodak za 3:0

Uvodne minute nastavka utakmice u potpunosti su pripale Tuzlacima, koji su u prvih deset minuta stvorili čak četiri šanse, od kojih je najbolja bila ona Šarićeva, kada njegov udarac zaustavlja stativa Prudnjikovog gola. A onda je u 61. minuti stigla kazna za propuštene prilike.

Barnjak je presjekao jedan loš pas Mrkića, proslijedio loptu do Kuprešanina, a ovaj je odmah šalje prema Risti Vidakoviću. Desni bek Sarajeva je krenuo u prodor, a na dvadesetak metara od gola na njega istovremeno startaju dvojica domaćih fudbalera i zaustavljaju ga prekršajem. Slobodan udarac je izveo Memnun Suljagić i preciznim centaršutem pronašao Dejana Raičkovića koji zahvata loptu glavom i šalje je u Hadžićevu mrežu za novo slavlje igrača Sarajeva.

Tuzlaci su od tog trenutka nestali sa terena, a Sarajevo je potpuno preuzelo terensku inicijativu, te u 70. minuti stiglo do novog gola. Bila je to akcija preslikana kao kod prvog gola. Barnjak je ponovo ispratio jednu dubinsku loptu sa sredine terena, pobjegao svojim čuvarima te preciznim udarcem savladao Hadžića.

Slavlje fudbalera Sarajeva nakon jednog od pogodaka

Novu priliku imao je Kuprešanin u 84. minuti, ali iz izgledne pozicije šutira pored gola. Već u narednom napadu uzvratila je i Sloboda, ali Lukićev udarac sa desetak metara zaustavlja Prudnjikov. Konačan rezultat postavljen je u 85. minuti, kada sjajni Barnjak još jednom bježi odbrani Slobode i postiže svoj treći, a za naš tim četvrti gol.

Sarajevo je tako upisalo ubjedljivu i potpuno zasluženu pobjedu, te stiglo na korak od obezbjeđivanja opstanka. S druge strane Sloboda se našla u nezavidnoj situaciji, te je do kraja sezone osvojila tek jedan bod i prvenstvo okončala na pretposljednjem mjestu. Tuzlanski tim, koji je nakon Veleža i Sarajeva, bio bh. ligaš sa najdužim neprekidnim prvoligaškim stažom, ipak na kraju nije ispao iz Prve lige, prvi put nakon 22 godine. Naime, uoči početka nove sezone, hrvatski i slovenski timovi su napustili FSJ, pa je Sloboda zahvaljujući tome ipak i naredne sezone ostala u elitnom društvu.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.