FELJTON: Sarajevo na Februarskom turniru (1980. godina)

Feljton

Iako je Sarajevo bilo prvi favorit za osvajanje šesnaestog "Februarskog turnira", fudbaleri jesenjeg prvaka Jugoslavije su osvojili posljednje četvrto mjesto.

06.02.2023. 12:47
Semir Zilić

...


Sarajevo na "Februarskom turniru" - I dio
Sarajevo na "Februarskom turniru" - II dio
Sarajevo na "Februarskom turniru" - III dio

Zimsku pauzu 1980. godine, ekipa Sarajeva je dočekala kao jesenji prvak Jugoslavije, a pripreme za proljetni dio prvenstva i lov na drugu šampionsku titulu ipak nisu protekle onako kako su u stručnom rukovodstvu bordo tima priželjkivali. Nakon bazičnog dijela priprema na Jahorini, fudbaleri Sarajeva su se krajem januara zaputili u standardnu bazu, Bašku Vodu, gdje su trebali ostati sve do 9. februara, za kada je planirano učešće na 16. tradicionalnom "Februarskom turniru" u Mostaru. Međutim, ekipu jesenjeg prvaka su u Baškoj Vodi dočekali mnogi problemi. Zbog loših vremenskih uslova, te prezauzetosti jedinog dostupnog terena, igrači su jedva uspijevali obavljati treninge, a tokom sedmodnevnog boravka na Makarskoj rivijeri stigli su odigrati tek jednu prijateljsku utakmicu u Kardeljevu (današnjim Pločama), protiv lokalnog niželigaša Jadrana, kojeg su savladali sa ubjedljivih 13:1.

Upravo zbog toga, stručni štab kojeg su činili treneri Fuad Muzurović, Boško Prodanović, Denijal Pirić i Marko Bilić, nakon samo sedam dana boravka u Baškoj Vodi donijeli su odluku da se ekipa nakratko "preseli" u Jablanicu, gdje su nastavljene pripreme za učešće na Veležovom turniru.

Ekipa Sarajeva na "Februarskom turniru" 1980. godine
Stoje: Sušić, Handžić, Hadžibegić, Vidović, Lukić, Ferhatović
Čuče: Avdić, Nikolić, Smajić, Janjoš, Milak

Šesnaesto izdanje "Februarskog turnira" privuklo je dosta pažnje jugoslavenske javnosti, obzirom na to da su među učesnicima bili ponajbolji prvoligaški timovi. Pored domaćina i organizatora Veleža, učešće su uzeli još beogradski Partizan, zagrebački Dinamo i Sarajevo.

Turnir je, kao i obično, otvoren defileom učesnika, te polaganjem cvijeća četvorice kapitena, Ledića, Sušića, Kranjčara i Vukotića, na spomenik poginulim pripadnicima Veleža u NOB-u. Poslije svečane ceremonije uslijedio je prvi polufinalni meč u kojem je domaći Velež do nogu potukao zagrebačke "plave", savladavši ih sa ubjedljivih 9:2.

Detalj sa polufinalnog meča između Sarajeva i Partizana
Foto: Crno-bela nostalgija

Oko 20.000 gledalaca, koliko je posmatralo prvi meč između Veleža i Dinama, nije napuštalo tribine stadiona pod Bijelim brijegom, uprkos činjenici da je drugi meč subotnjeg programa, između Sarajeva i Partizana bio u direktnom TV prijenosu. Jedan od razloga je bio i taj što je, za razliku od većine prethodnih turnira koje su obilježili kišni dani, ovog puta vrijeme u Mostaru bilo pravo proljetno, pa je mostarska publika zaista mogla uživati u suncu i fudbalu.

Trener Muzurović se za meč sa Partizanom odlučio za sljedeći sastav: Handžić, Vidović, Lukić, Milak, Ferhatović, Hadžibegić, Sušić, Avdić, Nikolić, Janjoš i Smajić, a u posljednjih pola sata utakmice, priliku za igru dobili su Gruda, Vidaković, Đurić i Merdanović.

Nedostatak pripremnih utakmica, očito je ostavio traga na fudbalerima Sarajeva, koji nisu bili ni sjena one ekipe koja je prva prošla kroz cilj jesenje etape prvenstva. Partizan je od samog početka utakmice dominirao terenom, te u 29. minuti pogotkom Santrača stigao do vodstva od 1:0. Sredinom drugog poluvremena, tačnije u 64. minuti, Varga je povisio na 2:0, da bi u samoj završnici kapiten crno-bijelih Vukotić savladao Grudu i postavio konačan rezultat ove utakmice. Da Sarajevu ništa nije polazilo za rukom u ovom meču, najbolje pokazuje podatak da kapiten bordo tima, Safet Sušić, nije uspio iskoristiti čak ni jedanaesterac.

Duel Kurtele (Dinamo) i Sušića

Nedjeljni program turnira, otvoren je utakmicom za treće mjesto između Sarajeva i Dinama. Oba tima su se silno željela iskupiti za loš dojam koji su ostavili prvog dana, a posebno fudbaleri zagrebačkog Dinama, koji su u duelu sa Veležom doživjeli pravu katastrofu.

I dok je Dinamov trener Marković odlučio napraviti čak pet promjena u početnom sastavu, trenerski dvojac Muzurović-Prodanović se odlučio za identičan sastav kao u polufinalnom meču sa Partizanom, s tim što su ovog puta u nastavku utakmice priliku za nastup, pored Merdanovića i Vidakovića, dobila dvojica mladih igrača Jozić i Kapetanović.

Sarajevo je i u drugom meču pružilo dosta blijedu partiju, a fudbaleri Dinama su u 39. minuti stigli do vodećeg pogotka, kada je Mlinarić nakon lijepe kombinacije sa Deverićem pogodio za 1:0. Sve dileme oko pobjednika riješene su u 70. minuti. Kapiten "plavih", Zlatko Kranjčar je sjajnim udarcem sa preko 25 metara pogodio gornji desni ugao Handžićevog gola i tako ovjerio pobjedu svog tima.

Četvrto mjesto, bez postignutog pogotka, nije bio rezultat koji je mogao zadovoljiti trenere bordo tima, pogotovo što je Sarajevo na turnir stiglo kao najveći favorit. Uprkos tome, Muzurović je istakao da od turnira u Mostaru i nije očekivao previše, upravo zbog činjenice da do utakmice sa Partizanom, Sarajevo nije imalo niti jednu jaču provjeru.

Fotografije sa turnira

Ekipa Sarajeva na svečanoj ceremoniji otvaranja turnira



Ekipa Sarajeva uoči polufinale utakmice sa Partizanom
Stoje: Prodanović, Sušić, Handžić, Lukić, Ferhatović, Vidović, Hadžibegić
Čuče: Avdić, Nikolić, Janjoš, Milak, Smajić.



Ekipa Sarajeva uoči utakmice sa Dinamom za treće mjesto
Stoje: Sušić, Handžić, Hadžibegić, Vidović, Lukić, Ferhatović
Čuče: Avdić, Nikolić, Smajić, Janjoš, Milak.



Golman Dinama Stinčić interveniše ispred Sušića



Mlinarić i Kurtela zaustavljaju Sušića



0:0

PLBiH, 26. kolo
Grbavica, 14.04.2024.