FELJTON: Sarajevo na Februarskom turniru (1986. godina)

Feljton

U svom petom učešću na "Februarskom turniru", ekipa Sarajeva se prvi i jedini put plasirala u finale, gdje je poražena od domaćeg Veleža.

07.02.2023. 12:24
Semir Zilić

...


Sarajevo na "Februarskom turniru" - I dio
Sarajevo na "Februarskom turniru" - II dio
Sarajevo na "Februarskom turniru" - III dio
Sarajevo na "Februarskom turniru" - IV dio

U februaru 1986. godine, ekipa Sarajeva se po peti put odazvala na poziv Mostaraca i prihvatila učešće na 22. tradicionalnom "Februarskom turniru". Sedam dana ranije, bordo tim je učestvovao i na prvom održanom memorijalu u čast Andrije Ankovića u Gabeli, osvojivši prvo mjesto, a na mostarski turnir su pozvani kao aktuelni šampioni Jugoslavije. Pored Sarajeva i domaćina Veleža, na turniru su učestvovali još i jesenji šampion Partizan, te aktuelni prvak i lider na tabeli mađarskog šampionata, Honved iz Budimpešte.

Dvadeset i drugo izdanje mostarskog turnira održano je 8. i 9. februara, a kompletan ugođaj pokvarilo je loše vrijeme. Naime, uoči turnira u Mostaru je potpuno neočekivano pao snijeg, što je znatno otežalo uslove za igru. Težak i raskvašen teren, onemogućio je timove da prikažu kvalitetan fudbal, a zanimljivo je da su ovaj turnir obilježili jedanaesterci. Na svakoj od četiri utakmice dosuđen je barem jedan jedanaesterac, a ukupno ih je bilo šest, dok je udarcima sa bijele tačke odlučen i pobjednik utakmice za treće mjesto.

Fudbaleri Sarajeva i Veleža izlaze na teren

Prvog dana turnira, Sarajevo je snage odmjerilo sa beogradskim Partizanom. Duel aktuelnog šampiona sa jedne i lidera na tabeli sa druge strane, izazvao je dosta pažnje, a fudbaleri Sarajeva su imali priliku da se osvete beogradskim crno-bijelim za polufinalni poraz od prije šest godina.

Meč između Sarajeva i Partizana nije obilovao kvalitetnim fudbalom, a u mostarskom blatu se bolje snašla ekipa Sarajeva koja je slavila rezultatom 2:1. Sva tri pogotka na utakmici postignuta su nakon dosuđenih jedanaesteraca, a sigurni sa bijele tačke bili su Slaviša Vukičević za Sarajevo dva puta, te Miloš Đelmaš za Partizan.

Sarajevo je tako stiglo do pobjede kojom se prvi i jedini put uspjelo plasirati u finale "Februarskog turnira", gdje ih je narednog dana očekivao duel sa domaćinom, obzirom da je Velež u prvoj utakmici subotnjeg programa savladao Honved rezultatom 3:2.

Trenutak kada Predrag Jurić postiže pogodak za 2:0

Uprkos lošem vremenu, finalni susret između Veleža i Sarajeva pratilo je blizu 10.000 gledalaca. Trener Sarajeva, Boško Antić je za finalni meč odabrao sljedećih 11 fudbalera: Đurković, Radeljaš, D. Božović, Janjoš, Jozić, Jurišić, Jakovljević, Vukičević, Merdanović, Milak i Švrakić, a u nastavku utakmice priliku za nastup dobili su Kuprešanin, Jovanović i Raičković. Igrače Sarajeva i Veleža, na teren je izveo beogradski sudija Slobo Novaković, koji se nakon deset minuta igre oprostio od aktivnog suđenja, pa je ostatak susreta vodio njegov tuzlanski kolega Bekir Kravić.

Prvo poluvrijeme je u potpunosti pripalo domaćem timu koji je već nakon 15 minuta igre stigao do vodstva. Anel Karabeg je u sjajnom solo prodoru ušao u šesnaesterac Sarajeva, nakon čega se odlučio na udarac sa nekih desetak metara. Topovski šut je završio u rašljama Đurkovićevog gola. Deset minuta kasnije, Predrag Jurić koristi jednu lošu reakciju Đurkovića i Radeljaša, te iz blizine sa pet metara glavom pogađa za 2:0, što je bio rezultat s kojim se otišlo na odmor.

U drugom dijelu igre, Sarajevo je zaigralo mnogo bolje, a u 51. minuti Zijad Švrakić postiže pogodak za 2:1. Do nove prednosti od dva gola razlike, Mostarci su stigli u 60. minuti preko Gorana Jurića, a konačan rezultat utakmice postavljen je deset minuta prije kraja. Golman domaćeg tima Vukašin Petranović, u svom šesnaestercu je oborio Jozića, pa sudija Kravić pokazuje na bijelu tačku. Siguran sa penala je bio Slaviša Vukičević koji je tako samo ublažio poraz bordo tima.

Nakon završetka finalne utakmice, podijeljene su nagrade za najuspješnije ekipe i najbolje pojedince turnira. Sarajevu je pored trofeja za drugo mjesto, pripala i nagrada za najboljeg strijelca turnira, koju je sa tri postignuta pogotka osvojio Slaviša Vukičević.

1:1

PLBiH, 27. kolo
Asim Ferhatović Hase, 20.04.2024.