Bordo devetka - devet utakmica za pamćenje

Arhiva

Danas je u 77. godini preminuo Vahidin Musemić, najbolji centarfor u historiji FK Sarajevo, a u znak sjećanja na velikog Musemiju, Bordo vremeplov vam donosi podsjećanje na neke od njegovih najboljih utakmica u bordo dresu.

30.06.2023. 14:52
Semir Zilić

...


Vahidin Musemić jedno je od najvećih imena u kompletnoj historiji FK Sarajevo. Na Koševu je ostavio neizbrisiv trag, utkao je svoje ime zlatnim slovima u sve historijske knjige bordo kluba, a praktično do posljednjeg dana svog života nije krio neizmjernu ljubav koju je osjećao prema voljenom klubu. Bio je istinski primjer klupske legende, kojeg su cijenili svi navijači širom bivše države. U znak sjećanja na našeg velikana, Bordo vremeplov vam donosi podsjećanje na devet utakmica u kojima je legendarni igrač, sa brojem 9 na leđima, naprosto blistao.

30. oktobar 1966. Sarajevo - Crvena zvezda 1:0
Dan kada je Hase dobio nasljednika

Sezona 1966/67. ostaće zauvijek zapamćena po tome što je Sarajevo te godine prvi put dostiglo fudbalski Olimp i postalo šampion Jugoslavije, ali i po tome što je te godine, velikan tima sa Koševa, Asim Ferhatović Hase rekao svoje posljednje zbogom aktivnom igranju fudbala. Sudbina je htjela da baš u toj sezoni, koševska publika dobije svog novog ljubimca i čovjeka koji će dostojanstveno naslijediti Hasetovu devetku - Vahidina Musemića. Sarajevo je u prvih devet kola te sezone bilježilo sjajne rezultate, čvrsto držalo lidersku poziciju, a mladi Musemić je bio udarna igla navalne petorke bordo tima. Derbi susret desetog kola sa Crvenom zvezdom, Musemić je dočekao u sjajnoj formi. U prethodna tri kola postigao je ukupno četiri pogotka, a sjajnu formu potvrdio je i u meču sa crveno-bijelima. Samo dan nakon što je proslavio svoj 20. rođendan, Musemić je u velikom stilu srušio Crvenu zvezdu, postigavši jedini pogodak na meču, pet minuta prije kraja utakmice. Sarajevo je slavilo minimalnu pobjedu kojom se učvrstilo na liderskoj poziciji na tabeli, a odmah nakon posljednjeg sudijskog zvižduka, u teren su utrčali navijači bordo tima. Publika je svog novog ljubimca iznijela na rukama sa terena koševskog stadiona. Zvijezda je rođena.

Musemić pred golom Zvezde



05.04.1967. Sarajevo - Partizan 1:0
Pogodak za plasman u prvo finale Kupa

Pored sjajnih igara u prvenstvu, Sarajevo je u sezoni 1966/67. bilježilo odlične rezultate i u Kupu Maršala Tita, gdje je po treći put u svojoj historiji stiglo do polufinala. Za razliku od prethodna dva puta, kada tim sa Koševa nije uspijevao preskočiti i tu posljednju prepreku na putu do finalne utakmice, ovog puta je bordo tim ostvario zacrtani cilj. Na Koševu je te aprilske srijede gostovao beogradski Partizan, a u sjajnoj atmosferi, pred oko 35.000 navijača, Sarajevo je slavilo minimalnu pobjedu rezultatom 1:0. Strijelac gola vrijednog plasmana u prvo finale Kupa, bio je upravo Musemić u 24. minuti utakmice.




02.07.1967. Sarajevo - Čelik 5:2
Prva šampionska titula

Posljednje prvenstveno kolo, Sarajevo je dočekalo kao lider na tabeli i sve što je bilo potrebno za ostvarenje sna, bila je još pobjeda protiv posljednjeplasiranog Čelika, na prepunom Koševu. Napadački trojac kojeg su činili Musemić na centarforu, te Boško Antić i Boško Prodanović na krilima, tokom cijele sezone nemilice je rešetao protivničke mreže, a u golgeterskom stilu su i završili ovu sezonu. Sarajevo je već u šestoj minuti povelo golom Musemića, nakon čega je uslijedio pravi šok, budući da su Zeničani do 20. minute potpuno preokrenuli rezultat. I kada se među navijače bordo tima već uvukao strah od eventualnog gubitka šampionskog naslova, na scenu je ponovo stupio Musemić. On je u razmaku od 34. do 37. minute postigao još dva gola, kompletiravši tako svoj prvi het-trik u bordo dresu. Sarajevo je do kraja meča preko Antića i Prodanovića uspjelo postići još dva gola i tako ovjeriti dolazak prve šampionske titule u grad na Miljacki.

Musemić i Prodanović pred golom Čelika



24.03.1968. Sarajevo - Proleter 6:1
Asistencije vrijedne selektorskog poziva

Nakon osvajanja šampionske titule, uslijedila je rezultatska kriza bordo tima. Aktuelni šampion se nakon 17 odigranih kola nalazio na pretposljednjem mjestu na tabeli, pa u meču 18. kola sa Proleterom na Koševu, nije imao pravo na kiks. Uoči utakmice, pažnja cjelokupne fudbalske javnosti u Jugoslaviji bila je usmjerena prema saveznom kapitenu nacionalnog tima, Rajku Mitiću, koji je dan nakon utakmica 18. kola trebao objaviti konačni spisak reprezentativaca za dvomeč četvrtfinala Kupa evropskih nacija protiv Francuske. Na spisku su se trebala naći i trojica fudbalera Sarajeva, Mirsad Fazlagić, Boško Antić i Vahidin Musemić, što je naišlo na negodovanje iz beogradskih krugova, smatrajući da pretposljednja ekipa šampionata ne zaslužuje da ima trojicu fudbalera na spisku. Da je selektor ipak bio u pravu, pokazala je upravo utakmica protiv Proletera. Sarajevo je podsjetilo na šampionske dane i pregazilo tim iz Zrenjanina sa ubjedljivih 6:1. Iako je Boško Antić postigao četiri pogotka, a Fahrudin Prljača dodao još dva, prvo ime susreta ipak je bio sjajni Musemić koji je upisao čak četiri asistencije, a pored toga je i pripremio još nekoliko sjajnih šansi za svoje kolege iz napada, koje su ipak ostale neiskorištene. Narednog dana je Rajko Mitić ozvaničio svoj spisak, a već 6. aprila, Musemić je debitovao za nacionalni tim i postigao svoj prvi gol u reprezentativnom dresu. Musemić je postigao još dva gola i u revanš susretu u Beogradu, te je sa ukupno tri gola bio jedan od najzaslužnijih za plasman Jugoslavije na završni turnir u Italiji.

Čajić i Musemić pred golom Proletera



01.09.1968. Sarajevo - Čelik 4:0
Novi het-trik u mreži Zeničana

Sezonu 1968/69. ekipa Sarajeva je otvorila sa dva vezana gostujuća meča u kojima je osvojilo tri od moguća četiri boda, te je u sjajnoj atmosferi dočekalo utakmicu trećeg kola i gostovanje zeničkog Čelika na Koševu. Zeničani su se nakon godinu dana izbivanja iz društva najboljih, ponovo vratili u Prvu ligu, a slično kao i u posljednjem susretu ova dva tima, odigranom 14 mjeseci ranije, prvo ime susreta bio je Musemić. On je postigao tri gola, a sudbinu Zeničana zapečatio je kapiten Fazlagić koji je deset minuta prije kraja postavio konačnih 4:0.

Antić, Musemić i Prodanović proslavljaju vodeći pogodak



15.09.1968. Sarajevo - Dinamo 3:2
Trijumf za čelo tabele

Četrnaest mjeseci nakon osvajanja titule, Sarajevo se u petom kolu sezone 1968/69. ponovo vratilo na čelo tabele. Sarajevo je na startu te sezone igralo sjajno, a u duelu petog kola protiv Dinama imalo je priliku da eventualnim trijumfom preuzme prvo mjesto na tabeli. Početak susreta je donio hladan tuš za oko 10.000 domaćih navijača, jer je Zambata već u 6. minuti doveo Dinamo u vodstvo od 0:1. Sarajevo se do odlaska na odmor vratilo u igru, te golom Musemića stiglo do izjednačenja. Osam minuta igre u nastavku bilo je dovoljno gostima da dođu do novog vodstva, ali je Sarajevo na krilima Musemića uspjelo potpuno preokrenuti rezultat. Najprije je Musemić u 61. minuti izborio penal, kojeg je u gol pretvorio Antić, a potom je devet minuta kasnije asistirao Prljači za pobjednosni pogodak.

Musemić i Prodanović proslavljaju pogodak za 1:1



06.09.1970. Sarajevo - Olimpija 3:2
Veliki i tužni dan za Musemića

Pored sjajnih igračkih kvaliteta i golgeterskih sposobnosti, Musemićevu karijeru obilježio je izuzetan temperament, zbog kojeg je često bio na meti prvoligaških sudija, koji su ga čak osam puta isključivali iz igre. Ako postoji jedna utakmica koja na najbolji način opisuje Musemićevu karijeru, onda je to upravo duel sa ljubljanskom Olimpijom, odigran u septembru 1970. godine. Musemić je tog dana bio neuhvatljiv za svoje čuvare, te je već do 33. minute uspio upisati svoj treći het-trik u dresu Sarajeva. Bordo tim je zahvaljujući nezaustavljivom Musemiću na odmor otišao sa prednošću od 3:2, a mrlju na još jednu sjajnu partiju bordo devetke, bacila je situacija iz 68. minute. Popadić je po ko zna koji put na tom meču grubo faulirao Musemića, koji je izrevoltiranim njegovim startom udario lijevog beka gostiju, zbog čega mu je sudija Radunović pokazao put u svlačionicu.

Musemić postiže prvi pogodak u duelu sa Olimpijom



07.03.1971. Sarajevo - Bor 4:0
Het-trik za prekid neugodne tradicije

Prvo proljetno kolo sezone 1970/71. donijelo je duel Sarajeva i Bora na Koševu. Bio je to treći duel ova dva tima u glavnom gradu BiH, a rudari iz Bora su na oba prethodna gostovanja na Koševu uspjeli ostati neporaženi. Da i ovog puta ne bude tako, pobrinuo se upravo Musemić. On je u razmaku od 15. do 43. minute uspio kompletirati svoj četvrti het-trik u bordo dresu, pokazavši tako da je i dalje najubojitija devetka jugoslavenskog fudbala.

Musemić postiže prvi gol u meču sa Borom



17.12.1972. Sarajevo - Čelik 4:0
Rekordni peti het-trik

Da su Zeničani bili omiljena Musemićeva mušterija, potvrdio je i posljednji meč jesenjeg dijela prvenstva u decembru 1972. godine. Sarajevo se pod palicom Abdulaha Gegić ponovo vratilo u vrh prvoligaške tabele, a u duelu sa Čelikom imalo je priliku da pobjedom prezimi na visokom petom mjestu na tabeli. Prvo ime susreta bio je Musemić, koji je postigao svoj peti het-trik u bordo dresu, te se tako izjednačio sa legendarnim Dobrivojem Živkovom, te su njih dvojica do danas ostali jedini igrači u historiji bordo tima koji su pet puta postizali tri ili više golova na jednom meču.

Musemić postiže vodeći pogodak protiv Čelika